DEAŞ üstlendi Interpol araştıracak

DEAŞ üstlendi Interpol araştıracak

DÜNYA Haberleri

Hafta sonu yapılan bombalı terör saldırılarının ardından Sri Lankalı yetkililer, Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatından (Interpol) yardım istedi.

Sri Lanka’da hafta sonu üç kilise, üç otel ve iki farklı bölgede gerçekleştirilen 8 patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 321’e yükseldi. Yetkililer, 500’den fazla kişinin yaralandığı saldırıyı yerel örgüt Ulusal Tevhid Cemaati’nin (UTC) gerçekleştirdiğini iddia etti. Örgütten herhangi bir açıklama yapılamazken yerel medya, saldırının arkasında UTC’nin kurucusu Moulvi Zahran Haşim’in olduğunu yazdı. Yerel basın, örgüt liderinin daha sonra Ebu Ubeyde ismini alarak terör örgütü DEAŞ’a bağlılığını ilan ettiğini kaydetti. Ancak bu iddia Sri Lanka yetkililer tarafından doğrulanmadı. Sosyal medyadan açıklama yapan DEAŞ ise saldırıyı üstlendiğini duyurdu. Örgüt, saldırıyı yaptığını ileri sürdüğü teröristlerin fotoğraflarını yayımlamadı.

KIRK ŞÜPHELİYE GÖZALTI
Saldırıyla ilgili büyük operasyon başlatan güvenlik güçleri, tamamı Sri Lanka vatandaşı 40’a yakın şüpheliyi gözaltına aldı. Sri Lanka makamlarının talebi üzerine devreye Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) girecek. Olay yeri incelemesi, patlayıcı maddeler, terörle mücadele, kurbanların tespiti ve saldırıların analizinde uzman olan görevlilerden oluşacak Interpol ekip, ihtiyaç duyulan alanlarda mahallî ekiplere destek verecek.

İNTİKAM İDDİASI
Bu arada Sri Lanka parlamentosunda gerçekleştirilen özel oturumda konuşan Savunma Bakanı Ruwan Wijewardene, müfettişlerin Ulusal Tevhid Cemaati ve Mücahitler Cemaati gruplarının arasındaki bağlantıları araştırdığını söyledi. Wijewardene, saldırıların geçtiğimiz ay Yeni Zelanda’da gerçekleştirilen saldırılara misilleme olarak yapılmış olabileceğini iddia etti. Öte yandan Sri Lanka’da Müslüman din adamları ve İslam toplumu liderleri, Katolik Kilisesi Kolombo Başpiskoposu Kardinal Malcom Ranjith’e taziye ziyaretinde bulundu.

İNTİHAR EYLEMCİSİNİN GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI
Sri Lanka’da gerçekleştirilen saldırılardan birinin intihar bombacısı olduğundan şüphelenilen kişinin patlamadan önce güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri yayınlandı. Sırtında ağır bir çanta bulunan şüphelinin Negombo şehrindeki St. Sebastian Kilisesi’ne girerken görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası görüntülerinde yer alan şüphelinin, kiliseye gitmeden önce yolda bir kız çocuğunun kafasını okşadığı ve daha sonra yoluna devam ettiği görülüyor. Kiliseye geldikten girdikten sonra ön tarafa doğru ilerleyen 30’lu yaşlardaki şüphelinin daha sonra sırtındaki çantada yer alan patlayıcıları infilak ettirdiği açıklandı. Colombo Başpiskoposu Kardinal Malcolm Ranjith, St Sebastian kilisesindeki saldırıda en az 110 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...