2024’te ihracata destek daha da artacak

Türkiye ihracatı için 2028’de 600 milyar dolar hedefine vurgu yapan Ticaret Bakanı Bolat, bunun için daima üretenin yanında olacaklarını, önümüzdeki yıl ihracat desteklerini artıracaklarını söyledi...
EKONOMİ SERVİSİ - İstanbul Fuar Merkezinde (İFM) 9-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı IFCO âdeta gövde gösterisi yaptı. Avrupa’nın en büyük hazır giyim fuarı olma özelliği taşıyan, fuar beş kıtadan 30 bin alıcıyı bir araya getirdi. Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat 7/24 üreticinin, sanayicinin, ihracatçının, emeklinin, işçinin, esnafın, çiftçinin yanında olacakları belirterek 2024’te ihracat desteklerini artıracakları müjdesini verdi. Öğrenciliği dönemini içeren 1980’de Türkiye’nin 2,9 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Bolat, bugün gelinen noktada günlük 1 milyar doların aşıldığı günlere gelindiğini dile getirdi.
600 MİLYAR DOLARA DOĞRU
Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odasının (İTO) desteklediği fuarla ilgili bilgi veren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de İstanbul’u küresel moda endüstrisinin buluşma noktası hâline getirdiklerini ifade ederken, bu fuarın da yüzde 50 devlet desteğiyle gerçekleştiğini hatırlattı. Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle yola devam ettiklerini, beş yıl içinde 400 milyar dolarlık mal, 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı için 27 sektörde 115 bini aşan ihracatçı ve 61 ihracatçı birliği ile gece gündüz demeden çalıştıklarını anlatan Gültepe, orta vadede hazır giyimde 40, tekstilde de 20 olmak üzere 60 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını söyledi.
MADE IN TURKİYE
Yılın ilk yedi ayını 143,4 milyar dolar ihracatla kapattıklarını, 2023 sonunda 265 milyar dolar mal, 120 milyar dolarlık da hizmet ihracatı hedefine ulaşacaklarını vurgulayan TİM Başkanı Gültepe “Kurun geldiği seviye ve finansmana erişim konusundaki düzenlemeler ihracatçımıza kısmen nefes aldırsa da bunun yansımalarını önümüzdeki aylarda göreceğiz. Made in Türkiye algısını güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de yılda iki defa düzenlenen bu fuarın dünya moda endüstrisinin buluşma noktası olma yolunda ilerlediğini dile getirdi.
381 FİRMA KATILDI, 30 BİN ALICI GELDİ
Fuara 366’sı yerli, 15’i yabancı olmak üzere 381 firmanın katıldığını, 30 bin ziyaretçiye ‘Türk Malı’ markasının gücünün anlatıldığını söyleyen Bakan Bolat “Bugün artık Türk malı, Türk ürünü denildiğinde cam, seramik, tekstil, hazır giyim, inşaat malzemesi, beyaz eşya, yat, halı, tarım gibi ürünlerde artık ilk 3, ilk 5, ilk 10’un içinde. Moral bozmaya çalışanlara inat gerçek potansiyelimizi anlatmaya çalışıyoruz. 2028’de 400 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatına doğru gidiyoruz. Bunun için ihracat desteklerimiz artacak. İhracatçımızın daima yanında olacağız” dedi.