10 ilde 30 bin konut! TOKİ duyurdu: İnşa çalışmaları mart başında başlayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
10 ilde 30 bin konut! TOKİ duyurdu: İnşa çalışmaları mart başında başlayacak

Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş merkezli depremden ağır etkilenen 10 kentte TOKİ, yeni konut inşa çalışmalarına başlıyor. TOKİ'nin inşa ettiği binaların depremde yıkım ve yapısal hasar almaması dikkat çekerken, yeni yapılacak konutların fay hatlarının uzağında belirlenecek rezerv alanlarda inşa edileceği belirtildi. İnşası 1 yıl içinde tamamlanan konutların etaplar halinde hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, bölgede büyük yıkıma neden oldu. Binlerce bina yerle bir olurken çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti, birçok vatandaş da enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Depremde ağır hasar alan Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis'te evleri yıkılan veya ağır hasar alan vatandaşlar için TOKİ harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması için mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlanacak. 2003'ten bu yana ürettiği 1 milyon 180 bin konut ile insanlara sağlıklı ve güvenli evler sunan TOKİ'nin depreme dayanıklı sistemlerle inşa ettiği binaların hiçbirinde 6 Şubat depreminde yıkım ve yapısal hasar oluşmadı. Bölgede, mart başı itibarıyla 30 bin konutun inşasına başlanması planlanıyor. Kademeli olarak diğer konut projelerine başlanması da hedefleniyor.

FAY HATLARININ UZAĞINDA İNŞA ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

Bölgede yeni inşa edilecek konutlar ve şehirlerle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ tarafından hazırlıklar yürütülüyor. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bilimsel çalışmalarla yerinde ihya edilebilecek binalar tespit edilecek. Bu çalışmalar sonucu yerinde ihyasının uygun görülmeyen ve başka yere taşınması gereken binaların, fay hatlarının uzağında belirlenecek rezerv alanlarda inşa çalışmalarına hemen başlanacak.

TOKİ tarafından etaplar halinde yapılması planlanan inşa çalışmalarında ilk olarak zemin etüt raporu çıkartılacak. Rapordan alınan veriler doğrultusunda da başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere göre projeler hazırlanacak.

10 ilde 30 bin konut! TOKİ duyurdu: İnşa çalışmaları mart başında başlayacak

KONUTLAR 3-4 KATI AŞMAYACAK

Depremden etkilenen bölgeler için projelendirmede konutların zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde hazırlanması planlanıyor. TOKİ, binalarında uyguladığı "radye temel", "tünel kalıp taşıyıcı sistem", "yüksek beton dayanımı" gibi binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indiren depreme karşı çözümlerini yeni yapılacak konutlarda da uygulayacak.

Bu bölgede de ihtiyaca göre tüm bu sosyal donatıların da yapılması öngörülüyor.

HEDEF 1 YIL İÇİNDE TAMAMLAMAK

TOKİ tarafından deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasının 1 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Depremde evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlar için yapımı tamamlanan konutlar, etaplar halinde hak sahiplerine teslim edilecek. (AA)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...