Yapay zekâya ‘etik çerçeve’ geliyor
İnternette parayla tez yazma sahtekârlığına yapay zekâ da karıştı. YÖK, “acil” koduyla akademisyenleri toplantıya çağırdı.
MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Türkiye’de akademi dünyasının en ciddi problemlerinden biri internet üzerinden parayla tez yazdırma sahtekârlığı. Buna son zamanlarda ChatGPT ve Bard gibi popüler uygulamalar da eklendi. Bu tarz programlar intihal testlerinden de başarıyla geçiyor. Bütün dünya aynı soruyu soruyor: Bu bir imkân mı yoksa gerçekten bir tehlike mi?
Bu mesele henüz açıklığa kavuşmuş değil... Üstelik bunun hukuki bir düzenlemesi de yok. Ülkeler yeni yeni harekete geçiyor. Etik çerçevenin belirlenmesi için Türkiye’de de ilk adım atılıyor. Bu ay Ankara’da bir çalıştay gerçekleştirilecek. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar “Bir taraftan yapay zekânın sunduğu fırsatları değerlendirirken diğer taraftan da yükseköğretim kurumlarımızda eğitim, araştırma ve yayın faaliyetlerinde yapay zekâ uygulamalarının kullanımıyla ilgili etik çerçevenin belirlenmesi gerekiyor. Bu konuda alan uzmanı hukukçu akademisyenlerimizle önemli bir hazırlık içerisindeyiz. Pek çok üniversiteden akademisyenlerimizin katılımıyla ODTÜ’nün ‘Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Tehditler’ çalıştayı gerçekleştireceğiz” dedi.