Uluslararası öğrenci sayısı 310 bini aştı

- Güncelleme:
Uluslararası öğrenci sayısı 310 bini aştı

Eğitim Haberleri

UNESCO verilerine göre, 2019’dan itibaren Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Dünyada 250 milyon civarında olan yükseköğrenim öğrenci sayısının 2030’da 380 milyona, 2040’ta ise 600 milyona çıkması bekleniyor. Yine dünyada şu an kendi ülkesi dışında başka bir ülkede yükseköğrenim gören 6,3 milyon uluslararası öğrenci bulunuyor. Uluslararası öğrencilerin yükseköğrenim için tercih ettiği ülkelerden biri de Türkiye...

Sağlık, turizm, kültür gibi pek çok alanda dünyada en çok tercih edilen ülkelerin başında yer alan Türkiye, eğitim sistemiyle de yoğun ilgi görüyor. Bu ilgide, yükseköğretimde son 10 yılda yapılan büyük yatırımlar, atılan adımlar, üniversite kapasitelerinin artırılması ve günümüz teknolojilerine uygun eğitim programları yapılması etkili oldu.

ÖĞRENCİ DOSTUYUZ

UNESCO verilerine göre, 2019’dan itibaren Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Bu kapsamda Türkiye, öğrenci ülkesi olarak nitelendirilen ABD, İngiltere, Almanya, Kanada ve Fransa ile yarışabilen bir öğrenci dostu ülke hâline gelmiş durumda.

SAYI HER YIL ARTIYOR

Uluslararası öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmeleri noktasında çeşitli projeler yürüten başta Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile ilgi kurumlar bu anlamda belirlenen hedefleri aşmayı başardı. 2000 yılında, Türkiye’de sadece 18 bin kayıtlı uluslararası öğrenci vardı. 2013’te Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı sadece 43 bin 251 iken, 2021 yılında rekor bir artışla 224 bine, 2022’de ise 260 bine ulaştı.  Ocak 2023 itibarıyla da 194 ülkeden gelen uluslararası öğrenci sayısı 310 bin 201’e çıktı. Uluslararası öğrenci sayısındaki artış aynı zamanda toplam yükseköğretim öğrenci sayısı içerisindeki uluslararası öğrenci oranını da yükseltti. Bu kapsamda, yükseköğrenim yüzde 1,09 olan uluslararası öğrenci oranı, son 10 yılda yaklaşık 4 kat artarak yüzde 4,45 oldu. 
Uluslararası öğrenciler yüzde 71,3 ile en çok lisans düzeyi eğitim için Türkiye’yi tercih ediyor. Bunu sırasıyla ön lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyi eğitim programları takip ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...