Çalışmak, çocuklara yetişkin dilini öğretir

Çocuklar eskiden yaz tatillerinde çıraklık yaparak iş öğrenip hayatın içine karışırken günümüzde ise artan teknoloji kullanımıyla birlikte tamamen sanal bir dünyada yaşıyor. Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş, çocukların hayata hazırlanması açısından ağır olmayan, küçük işlerde çalışabileceklerini söyledi.
HABER MERKEZİ ANKARA - Psikolog Prof. Dr. Acar Baltaş “ABD’de çocuklar yaz tatillerinde kafelerde garsonluk, AVM’lerde satıcılık yapıyor. Özellikle gençler arasında garsonluk çok yaygın. Saati 10-15 dolara çalışıyorlar. Ancak buradaki mesele para kazanmak için çalışmak değil. Çocukların mutlaka yaz tatilinde çalışması gerekir ki hayata hazırlansınlar. Psikolojik bağışıklık sistemi, hayatın içinde gelişir. En geç 15 yaşından itibaren bu sorumluluğu almalılar” dedi.
Çalışmanın çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini de anlatan Baltaş, şunları söyledi: Çalışmak, çocuklara yetişkin dilini ve aynı zamanda karar vermeyi, kararlarının sonuçlarıyla karşılaşmayı, sorumluluk almayı öğretir. Bu nedenle ‘çocuk çok yoruldu dinlensin’, demek çok anlamlı değil. Yaşam becerileri hayatın içinde kazanılır. Yine çalışmak insan ilişkilerini anlamayı, sorumluluk almayı geliştirir ve en önemlisi disiplin kazandırır. Disiplin de bir şeyi yapmak istemediğiniz zaman onu yapmayı gerektirir. Yaptığımız işlerde sürekli sevdiğimiz, istediğimiz şeyler karşımıza çıkmayabiliyor. Çoğu zaman birçok angarya ile uğraşıyoruz. Çocuklar bu angaryaları yapmak istemiyor ve bir süre sonra vazgeçiyor. Durum böyle olunca potansiyellerini gerçekleştirecek, fark ettirecek zorlamalardan yoksun kalıyorlar. Konu hep haz içinde yaşanan bir dünyaya dönüyor. Böyle bir dünya yok ve çocukları buna hazırlamak gerekiyor.
Çocukların yaz tatilinde çalışmasının aynı zamanda emeğe saygı göstermeyi öğrenmenin bir yolu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Acar Baltaş “Yaz tatilinde çalışmak, çocukların sıradan gibi gözüken işleri yapan insanların emeğine saygı göstermeyi öğrenmesine yardımcı olur. Böylece ileride bir patron ya da yönetici olduğu zaman iyi patron, iyi yönetici olacaktır. Aksi takdirde insan kıymeti bilmeyen, kızarak yöneten yönetici ve patronlar ortaya çıkar. Çocukların yazın çalışmaları hayatlarının ileri dönemlerinde pek çok yarar sağlar” dedi.
KONUŞMAYIN KONUŞTURUN
Baltaş “Öncelikle çocukların ekran zamanı sınırlandırılmalı. Aileler mümkün olduğu kadar çocuklarıyla vakit geçirmeli. Onların dünyalarına girmeli. Konuşmak yerine çocuklarını konuşturmalı. Böylece çocuklarıyla bağ kurmuş olurlar” ifadelerini kullandı.