Takdir belgesine Türkçede 70 kriteri

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Takdir belgesine Türkçede 70 kriteri
Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

Edindiğimiz son bilgiye göre, Türkçede 70 ortalaması takdir ve teşekkür belgeleri için kriter olacak. Bunun sınıf geçme üzerinde ise bir etkisi bulunmayacak.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığının (MEB), Türkçe dâhil bazı derslerin ortalamasının 70’in altında olması hâlinde öğrencilerin sınıf geçemeyeceği ile ilgili yeni bir düzenleme yaptığı konuşuluyordu. MEB, önümüzdeki hafta açıklanacak Temel Eğitim Yönetmeliği ile bu durumu netleştirecek.

Edindiğimiz son bilgiye göre, Türkçede 70 ortalaması takdir ve teşekkür belgelerinde kriter olacak, bunun sınıf geçme üzerinde ise bir etkisi bulunmayacak. Sınıf geçebilmek için 50 ortalama tutturma şartının devam edeceği belirtiliyor. Eğitimciler de Türkçe ve bazı derslerde 70 ortalama şartının gerekli olduğunu savunuyor. İşte uzmanların açıklamaları:

NOT ŞİŞİRMEYE DİKKAT

Eğitimci Onur Soğuk: Son zamanlarda doğru okuma, okuduğunu anlama, anladığını yorumlama üzerinde çok duruluyor. Sınav soruları da buna göre yapılıyor. Yaptığımız analizlerde bu ortalamaların gittikçe düştüğünü ve çocukların okuduğunu anlamakta zorlandığını görüyoruz. Türkçe ortalamalarının düşmesi sonrası böyle bir adımın atıldığını düşünüyorum. Eğer bu, düşen bu ortalamaları toparlamak için atılmış bir adım ise kesinlikle destekliyorum. Ama burada sırf sınıf geçsin diye öğrenciye şişirilmiş not verilirse bunun bir anlamı olmayacak. Şimdi öğrenci ortalamayı yakalasın diye 50 veriliyor, o zaman da 70 verilirse başarı gelmez. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Öğretmenlerin 70 konusunda bir talebi zaten vardı. Muhtemelen ‘Öğretmenler Odası Buluşmaları’ ile ortaya çıkan bir karar.

ÇÖZÜM İÇİN İLK ADIM

Doç. Dr. Selman Tunay Kamer: Bakan Yusuf Tekin’in konuyla ilgili açıklamasını 3 başlıkta değerlendirmek gerekiyor. Birincisi alınacak kararın sınıfta kalma kararı ile örtüşmesi, ikincisi öğrencilerin kendi dillerini daha aktif, doğru ve güzel kullanmasının desteklenmesi, üçüncüsü de PISA sınavlarında okuma alanındaki başarının artırılması. Elbette belli yeterlilikler ve kazanımlar yasa değişikliği ile elde edilemeyebilir. Ama bu, değişim veya sorunların çözümü için birincil faktördür. Alınan kararlar ve getirilen yasalar uygulandıkça olumlu sonuçlar alınacağı kanaatindeyim.

TEST İÇİN DEĞİŞİKLİK SİNYALİ!

Bakan Yusuf Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Öğretmenler Odası sohbetlerinin en önemli konularından birisinin kariyer basamakları olduğunu ifade etti. Konuya ilişkin nihai çözüm için Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını beklediklerini belirten Tekin, şunları kaydetti: Ancak kısa vadeli önümüzdeki sınav için küçük bir düzenleme planlıyoruz. Eğer daha önceki gibi test sınavı yaparsak, bu sınavın bir mali yükü var. Ayrıca en az 10 yıllık bir öğretmenin bir test sınavı ile değerlendirilmesini de doğru bulmuyorum. O yüzden bu konuda hazırladığımız bir formülü önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız. Hem kanundaki sınav zorunluluğunu aşacak hem sınav ücreti sıkıntısını ortadan kaldıracak hem de genel politikalarımızla uyumlu hızlı çözüm üretmiş olacağız. Böylece öğretmenler odası sohbetlerimizden bir talebi daha hayata geçirmiş olacağız.

ÖĞRETMEN BORSASINA NEŞTER

15 Eylül’de gazetemizin, çocuklarını ‘tecrübeli öğretmene’ emanet etmek isteyen velilerden 20 bin liraya kadar para alınıyor diyerek gündeme getirdiği ‘Öğretmen seçme borsası’ için MEB harekete geçiyor. 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren 1. sınıf kayıtları doğrudan e-Okul’a işlendikten sonra sınıf ve şube listeleri sistem tarafından otomatik olarak belirlenecek. Böylece sınıf-öğretmen seçme gibi durumların önüne geçilecek. Bakan Yusuf Tekin “Öğretmen seçimini önümüzdeki yıl isteseler de yapamayacaklar” dedi.

AÇIK LİSE SINAVLARI YÜZ YÜZE

Yusuf Tekin “Açık liseye kayıt yaptıran öğrenci sayısı çok azalmış durumda. Yaklaşık 10 bin kayıt yaptıran öğrenci var. Bu yıl açık lise sınavları da yüz yüze olacak” dedi.

"MÜLAKAT İÇİN DAHA GÖRÜŞME YAPMADIM"

Bakan Tekin “Öğretmen atamalarında uygulanacak mülakat sistemi ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’mız ile görüşmedim, mevcut duruma göre bunun hazırlığını yapmakla mükellefim, benim görevim bize emanet edilen çocuklara en iyi şekilde eğitim verecek kadroları seçmek, bunu yaparken ise adil davranmak, ben de adil olacak bir mekanizma üretmeye çalışıyorum” dedi.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...