Prof. Dr. Tamer Yılmaz: Girişimci ve yenilikçiyiz

Prof. Dr. Tamer Yılmaz: Girişimci ve yenilikçiyiz

EĞİTİM Haberleri

Gaziantep son yıllarda sanayi, sanat ve girişimciliğiyle ismini duyuran güzel ve şirin bir ilimizdir.

DOÇ.DR.SÜLEYMAN DOĞAN
Gaziantep son yıllarda sanayi, sanat ve girişimciliğiyle ismini duyuran güzel ve şirin bir ilimizdir. Şimdi bu vilayetimizde merhum Hasan Kalyoncu adına kurulan Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) yükseliyor. Tertemiz bir yerleşkede bol oksijenli mekân ve gücünü Ortadoğu'nun kadim ruh kökünden alarak Batıya açılan modern bir üniversite ile karşılaşıyorsunuz. HKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu, bilim yuvasının; ülkesine ve gelecek nesillere inanan müteşebbis bir vakıf anlayışının; gayreti, maddi ve manevi fedakârlıkları sonucu kurulduğunu, uluslararası marka değeri olan bir üniversite hedeflediklerini ve yeni bir üniversite modelini benimsedikleri ifade ediyor. HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, proaktif, girişimci, yenilikçi, dinamik, sempatik ve atılımcı bir profil çiziyor. Rektör Yılmaz; eğitimin yaşam boyuna yayılması, kıyasıya rekabetin hâkim olması gibi nedenlerden dolayı bulundukları yörenin ekonomik, sosyal ve kültürel kaynaklarıyla güçlü ilişkiler kurmak zorunda olduklarını belirtiyor. nbsp;Üniversite mütevelli heyeti danışmanı Songül Kalyoncu üniversitenin özellikle sosyal bilimlerde ilerleyip Türkiye'ye yol gösterebilecek bir üniversite yapmak için Rektör Yılmaz ile el ele vererek var güçleriyle çalıştıklarını söylüyor. Gaziantep'te HKÜ Yerleşkesinde Rektör Profesör Yılmaz ile yaptığım söyleşi ile baş başa bırakırken katkı sağlayan rektörlük iletişim koordinatörü Alev Kıral'a da teşekkür ediyorum. nbsp;
Rektör olarak üniversitenizi nereden nereye getirdiniz?
Üniversitemiz; bilimsel değerler ışığında; nbsp;uluslararası düzeyde tanınır, tercih edilen, sosyal ve ekolojik olarak sürdürülebilir, eğitimde markalaşmış, toplumla bütünleşen; sanayi iş birliği, girişimcilik ve inovasyonda öncü ar-ge üniversitesi olmak misyonlarını üstleniyor. Günceli ve gündemi yakalamış, yüzünü geleceğe dönmüş ve üreten bir üniversite modeli oluşturmak ve daha rekabetçi olmak üzere ders planlarımıza güncelledik. nbsp;Üniversitemizde akademisyen, öğrenci ve özel sektör firmalarına sınai mülkiyet hakları konusunda bilgi ve danışmanlık faaliyetlerinin verilmesi amacı ile TPE Bilgi ve Doküman Birimi ve Teknoloji Transfer Ofisi kurduk. Bölgenin ilk "Çevre Analiz Laboratuvarını" devreye aldık. Anne ve Çocuk Üniversitesi, Sanayi Üniversitesi projelerini hayata geçirdik. Güneş Enerjisi ile elektrik üretimi çalışmaları için 200 kilovatlık çatı sistemi geçici kabulleri yapılarak faaliyete geçirilmiştir. Bütün öğrenci ve personelimize hizmet veren bir psikolojik danışma merkezini faaliyete geçirdik.
Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor?
Vakıf Medeniyeti kavramının çağrıştırdığı alanlarda eğitim vermek ve bilimsel çalışmalar yapmak üzere kurgulanmış bir üniversiteyiz. Bunun için Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Eğitim Fakültesi, Hukuk Fakültesi bölümlerine yoğunlaştığımız alanlar.
Türkiye'nin en popüler çelik köprü yarışması olan DECO 14'de final grubuna kalan İnşaat Mühendisliği öğrencilerimizden oluşan "Kalyon Bridge" takımımız 10. sırada yer almıştır. ELSA Türkiye tarafından düzenlenen 13. Ord. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışmasına katılan Hukuk Fakültesi takımımız 16 Hukuk Fakültesi arasında 4. olmuştur. 2014 Yılı Proje Teklif Çağrısı-Sosyal Gelişme Pilot Uygulamaları-Mali Destek Programı" kapsamında desteklenen "Hemşirelik Simülasyon Laboratuvarının kurduk. Sınıf Öğretmenliği Bölümü Vakıf Üniversiteleri arasında 1. olmuştur. PDR Bölümü Vakıf Üniversiteleri arasında 3. olmuştur. 1 yılda 200'den fazla sosyal ve kültürel etkinlik yaptık.
Sizce üniversitelerin temel acil sorunları ve çözüm yolları neler olabilir?
Türk eğitim sisteminin temel sorunlarının bir kısmını üniversitelerde de yaşamaktayız. Eğitim sistemimizde seçkin öğrenciyi tespit edip, bunu ülkemizde tutmak önemli bir sorun. Üniversitelerin temel sorunlarının başında öğrencilerin ulaşım ve barınma sorunları gelmektedir. Binaları, laboratuarları, atölyeleri ayakta tutacak, çalıştıracak olan insan faktörüdür. Beşeri sermayeye ilgimizin çok hızla artması ve anlayışımızın değişmesi gerektiği kanaatindeyim. Diğer önemli sorun ise bölgemizde bulunan üniversitelerin akademik personel ihtiyacıdır.
Siz üniversitenizi nasıl tanımlıyorsunuz, üniversiteniz nerede duruyor ve hangi alanda iddialısınız?
Üniversitemiz farklı dinlerin, dillerin, ırkların, kültürlerin ve medeniyetlerin harmanlandığı tarihi İpek Yolu'nun önemli bir kavşağı Gaziantep'te, "eğitim, araştırma ve yenilik" odaklı bir üniversite olarak hayat buldu. Farklılıkları zenginlik olarak kabul eden, araştıran, sorgulayan, hukuka ve demokratik değerlere bağlı, dünyanın rekabetçi piyasalarında yer alacak mezunlar vermeyi amaçlıyoruz. Üretilen bilimsel bilginin toplumla paylaşılmasına, tartışılmasına ve sorunların çözümü için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz.
Öğrenci merkezli; eğitim-öğretimin dünya standartlarına uygun olarak yapıldığı ve akredite olduğu; kültür, sanat ve spor faaliyetlerinin genişletildiği; eğitim teknolojilerinin tüm imkânlarının kullanıldığı, modern kütüphane ve laboratuvarlara sahip; öğrenciler için uygun barınma, çalışma ve dinlenme mekânlarının sağlandığı; bir eğitim kurumuyuz. Hukuk Fakültemiz Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği (ELFA) üyesidir.
Üniversitenizin yakın ve uzak hedef olarak Türk bilimindeki vizyonunu ve yerini nerede görmek istiyorsunuz bu alandaki çalışmalarınız nelerdir? nbsp;
Öncelikle bölgesinde, daha sonra Türkiye'de ve sonrasında da dünya üniversiteleri arasında saygın bir yere sahip olmak için gayret göstermektedir. Üniversiteye hizmetin ülkeye hizmet olduğunun bilinci içerisinde, tüm iç ve dış paydaşlarımızla beraber bilimsel bir yaklaşımla katma değer sağlayan projeler üretmeyi ve uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçlamaktayız.
Yükseköğretim kurumlarında görmek istediğiniz öğrenci profili sizce nasıl olmalıdır?
Özgürlük, adalet ve ahlak temelinde eğitim, araştırma ve yenilik odaklı ve kendini sürekli geliştiren bir profile sahip olmalıdır. Üniversitemizin yetiştirdiği gençleri, tarihini ve öz değerlerini bilen ve seven, bilimin ve aklın üstünlüğünü benimseyen, eleştirel düşünce sistemine sahip, bilgiye önem veren, üretken, ileri görüşlü, düşünceye saygılı, ülke sorunlarına duyarlı, okuyan, araştıran bireyler olarak görmek en içten arzumuzdur.
Yani sorgulayıcı öğrenci profili istiyorsunuz?
Evet. Öğrenciler hocalarına derste ve ders sonrasında mutlaka soru sormalılar, yabancı dil öğrenmeye önem vermeleri, en az 2 yabancı dil öğrenmeleri gerekir. Eğitim hayatınızın sonunda size verilecek olan diplomalar sizi bir meslek sahibi yapacaktır ama daha önemlisi sizlerin vizyon sahibi, topluma yön veren bireyler olarak yetişmenizdir. Bu bağlamda üniversitemiz gençlerin girişimci ve yenilikçi yönünü ortaya çıkarmak üzere ciddi bir çaba içindedir. Çok ciddi bir ilkemiz var; "Teori ve pratik bir arada" . Sadece derslere girmekle mimar, mühendis, avukat olunmaz. Öğrenciler derslerinde çok iyi olacak ama mutlaka onun dışında bir takım aksiyonların ve aktivitelerin içerisinde olmalıdırlar.
Türkiye'deki üniversitelerin bilim, teknik ve üretimi katkı bakımından dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek düzeye gelmeleri için neler yapılmalıdır? nbsp;
Üniversitelerin bilim ve sanayi alanındaki çalışmaları özel teşebbüsle birlikte yapmasını sağlayacak imkânların geliştirilmesi, performansa ve çalışmaya dayalı ücretlendirme sisteminin getirilmesi halinde dünya üniversiteleri arasında daha çok üniversitemizin yer alması sağlanmış olacaktır.
Öğrenciler neden üniversitenizi tercih etsinler?
Büyük hedefleri olan, geniş ve derin bir vizyona sahip; topluma karşı sorumluklarının farkında olan üniversitemizin kurulduğu günden beri; özgür düşünce ortamında bilgi üretmeyi ve öğrencilerinin vizyonunu genişletip yenilikçi ve girişimci ruhlarını ortaya çıkarmayı temel hedef edinmiştir. Sizlerle beraber bilimsel bir yaklaşım ve huzur ortamı içinde katma değer sağlayan projeler üretmeyi ve bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçlamaktayız. nbsp;Öğrencilerimizi hayata hazırlarken aynı zamanda kişisel gelişimlerine ve kariyer planlarına da yardımcı oluyoruz. Onlara yaşayan bir kampüs içinde eğitim görebilme ayrıcalığı ve yurtdışındaki üniversiteler ile yakın iletişim ve uluslararası değişim programlarına katılma imkânı sunuyoruz.
Prof. Dr. Tamer Yılmaz: Girişimci ve yenilikçiyiz

Öğrencilerin üniversite tercih ve yerleştirilmesinde sizce üniversitenin yeri ve rolü ne olmalıdır?
Dünya hızla değişiyor. İnsanlar daha iyisini istiyor. Bu değişimin motoru; bilim ve teknolojidir. Dünyada dinamizm esastır ve değişmeyecek tek şey değişimin kendisidir. nbsp;Değişen bir ortamda yerinde duran geriye düşer. Değişim durdurulamaz, ancak yönlendirilebilir.
Üniversitenizin diğer özel vakıf üniversitelerden ayıran bariz özelliği nedir?
Özgürlük, adalet ve ahlak temelinde eğitim, araştırma ve yenilik odaklı ve kendini sürekli geliştiren bir profile sahip olmamız. Yeşil ve akıllı bir kampüse sahibiz. Son teknoloji ile donatılan kampüsümüzde öğrencilerimiz her noktadan internete bağlanabilme ve podcast altyapısı ile derslerini internet üzerinden izleyebilme imkânına sahiptir. Üniversiteler için uluslararası temas ve tecrübe son derece önemlidir. Yeni düşüncelere ve evrensel görüşe açık olma, farklı insanları ve kültürleri tanıma, dünya üniversitelerinin işleyişini bizzat görme, yeni bir çevre ve arkadaş edinme imkânına sahip olacaklardır.
Üniversitenizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Çok öğrencinin olduğu bir üniversite değil de, makul seviyede öğrenci, kaliteli öğretim elemanıyla uluslararası alanda kendinden söz ettiren bir üniversite şeklinde tanımlıyoruz.


Kimdir? nbsp;
Prof. Dr. Tamer Yılmaz 1970 yılında İstanbul'da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Belçika Von Karman Enstitüsünde Yüksek Lisans Yaptı. Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliğinde alanında doktora yaptı. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 2008-2013 Yılları arasında Rektör Yardımcılığı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, Teknopark Yönetim Kurulu Üyeliği, Teknoloji Transfer Ofisi Kurucusu ve Yöneticiliği görevlerinde bulundu. 2011-2013 yılları arasında Türk Loydu Başkanlığı görevini yürüttü. TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi Üyesi, Türkiye Denizcilik Meclisi Üyesi, Deniz Ticaret Odası Eksperler ve Sörveyörler Meslek Komitesi Başkanlığı yaptı. 12 Eylül 2013 tarihinden itibaren Hasan Kalyon Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürütmektedir.


H.K. Üniversİtesİ Künyesİ:
Prof. Dr. Tamer Yılmaz: Girişimci ve yenilikçiyiz

İpekyolu'ndan ilim yoluna
Kuruluş: 2008
Fakülte sayısı: 5, Yüksekokul sayısı:2
Meslek Yüksek Okulu: 1, Enstitü: 3
Uygulama ve Araştırma Merkezi: 1
Akademik Personel: 185, İdari Personel: 90
Öğrenci Sayısı: 4509 Öğrenci Kulübü: 50
Sloganı: İpek yolu üzerinde bir dünya üniversitesi
Misyon: Ülkemizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunacak önder nesiller yetiştirmek; insan merkezci, sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyerek bölgenin önde gelen eğitim kurumu olmak.
Vizyon: Özgürlük, adalet ve ahlak temelinde eğitim, araştırma ve yenilik odaklı bir üniversite olmak.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...