Okullarda dijital dönüşüm hızlanıyor, 3D sınıflar geliyor
Millî Eğitim, tüm sınıfları dijitalleştirmek için atağa geçti. Buna göre her sınıfta bir 3D yazıcı bulunacak. 3D sanal gerçeklik gözlükleriyle ders işlenebilecek. Her yıl 25 bin etkileşimli tahta alınarak, eskileri yenilenecek
ESMA ALTIN'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim ve öğretime yeni bir boyut kazandıracak dijital dersliklerle ilgili çalışmalarına devam ediyor. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı, dijital dersliklerin çıkış noktasının okullardaki eskiyen bilgisayar laboratuvarlarını değiştirmekle başladığını söyledi. Şu an 32 dijital derslik olduğunu kaydeden Canlı, bilgisayar sınıflarının dönüştürülmesi ve finansman desteğinin artmasıyla bu sınıfları başta ortaokul ve lise kademeleri olmak üzere tüm Türkiye’de yaygınlaştırmayı planladıklarını ifade etti. Canlı, “İlkokul kademesi için Temel Eğitim Genel Müdürlüğüyle görüşmelerimiz var. Onlardaki yer planlanması ve her dersin nasıl işleneceğine dair planlama tamamlanırsa, ilkokul kademesinde de yapmayı düşünüyoruz” dedi.
SANAL GERÇEKLİKLE DERS
Dijital dersliklerin içeriğiyle ilgili bilgi veren Mustafa Canlı, “Sınıflarda modüler, hareket edebilen mobilyalar kurulacak. Birkaç tane daha teknolojik bileşen içeren sınıflar olacak. İnterdisipliner bir şekilde ders işlenebilecek. Böylece, değişik hibrit modellere de imkân sağlanacak. Bu sınıflarda, araştırma, sunum, üretim, iş birliği, geliştirme ve etkileşim alanı bulunacak. Birer tane de 3D yazıcı olmasını planlıyoruz. Belli bir pilot grup içerisinde 3D sanal gerçeklik gözlükleri de planlıyoruz ama bu cihazları sahaya göndermeden önce bunlarla hangi derste hangi konu işlenecek, öğrencilere ne bilgi verilecek, ne uygulama yapılacak, hepsini hazırladıktan sonra bu cihazların dağıtımını yapacağız. Robotik kitler de olacak. Bunlarla ilgili şu an Türkiye’deki yerli üreticiler başta olmak üzere hepsini inceliyoruz” ifadelerini kullandı.
PARDUS YAYGINLAŞTIRILACAK
Okullardaki etkileşimli tahtalarda kullanılan ve TÜBİTAK iş birliğinde tasarlanan yerli ve millî açık kod yazılımlı PARDUS işletim sisteminin dijital dersliklerde de yerini alacağını aktaran Genel Müdür Canlı, PARDUS’un eğitim üzerindeki etkisini anlattı. Canlı, “Etkileşimli tahtalar sınıf içerisindeki ders işleme atmosferini değiştirdi. PARDUS’u; önemli bir ekonomik katkı ve buna ek olarak sürekli geri besleme, saha desteği de sağlayarak bunu tüm Türkiye’deki tahtaların yönetilmesinde ana işletim sistemi olmasını sağlamak temel amacımız. Yıl sonunda 620 bin etkileşimli tahtaya ulaşmayı planlıyoruz. PARDUS’un masaüstü sürümü bu projeyle beraber Türkiye’deki en yaygın kapasiteye ulaşmış olacak. Her sene 25 bin yeni etkileşimli tahta alıp, ömrünü dolduranları yenileyeceğiz” diye konuştu.