Mağduriyet giderilince 'İmam Hatip'e ilgi arttı

Mağduriyet giderilince 'İmam Hatip'e ilgi arttı

EĞİTİM Haberleri

Katsayı haksızlığının düzeltilmesi ve istihdam imkânlarının çoğalması 'İmam Hatip'e ilgi arttı.

"Katsayı haksızlığının düzeltilmesi ve istihdam imkânlarının çoğalması ilgiyi artırdı. Şu anda öğrenci sayısı 500 bin civarında... 4 yıl içinde 1 milyon olacak. Toplam 1900 okul var. İhtiyacı karşılamıyor." İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Dr. Hüseyin Korkut; Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın, "Herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirildiği doğru değil. Tam tersine, birçok öğrencimiz için imam hatip liseleri birinci öncelik" şeklindeki açıklamasını doğruladı. Geçtiğimiz yıl imam hatiplerin ortaokul ve lise kısımlarında öğrenim gören öğrenci sayısının 500 bin civarında olduğunu belirten Korkut, "Geçen yıl sadece orta 1'e öğrenci alınmıştı. Bunların sayısı 100 bin civarında ve bu yıl orta 2'ye geçtiler. Yeni orta 1'ler buna eklenecek. Dört yıl içinde en az 500 bin civarında ortaokul imam hatip öğrencisi olacak. Lise kısmında da 500 bin öğrenci olacağını öngörüyoruz. Toplamda 1 milyon öğrenci olacak. Şu anda 700 civarında imam hatip lisesi, 1200 civarında ortaokul var. Son bir yılda önemli miktarda düz lise imam hatip lisesine dönüştürülse de, talep karşılanamıyor. Ancak 1-2 yıl içinde karşılanacak duruma gelebilir" diye konuştu.
TRAVMA SÜRÜYOR!..
28 Şubat etkisini hatırlatan Korkut, şunları anlattı: "1997 yılında imam hatip okullarında 600 bin civarında öğrenci vardı. Ortaokullar kapandı. 40 binlere kadar düştü. İlahiyat fakültelerinin kontenjanları azaltıldı. Diyanet kadroları azaltıldı. Bu okullardan mezun olanların hukuk, siyasal gibi farklı alanlara yönelmesini, Türkiye'nin yönetiminde inisiyatif almasını istemediler. 28 Şubat travması azalarak da olsa devam ediyor." Özellikle 2003'ten sonra mağduriyetler giderildikçe ilginin artığını söyleyen Korkut, şöyle devam etti:
"KATSAYI" KALKINCA...
"Veliler, 'Çocukları İslamiyeti öğrensin, sonra farklı bir meslek alanına yönelsin' düşüncesinde... Kur'an-ı Kerim kurslarıyla ilgili düzenlemeler, İlahiyat Fakülteleri'ndeki kontenjanların artması, katsayı haksızlığının düzeltilmesi, buna imkân sağladı. Alan dışına çıkan öğrenci sayımız daha fazla. Hukuk, siyasal, tıp, eczacılık, mühendislik… Mezun gençlerimizin önemli miktarı üniversiteye girdi. Katsayı adaletsizliği sebebiyle başarı, ciddi anlamda düşmüştü. Bu mağduriyetin giderilmesiyle, örneğin Beyoğlu Anadolu İmam Hatip'ten mezun olan öğrencilerimizden tercih yapanların tamamı, 4 yıllık fakültelere yerleşti. Bu çok önemli başarı. "
Fatih Vural

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...