Gazetemizin çağrısı sonrası adım atıldı: YÖK'ten afetzedelere 'ek kontenjan' kararı

Sadece 12. sınıfların yararlanacağı, mezunların kapsam dışı tutulacağı uygulama, eğitimciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Eğitimciler “Bölgenin terk edilmemesi için çok doğru bir adım. Kent ekonomisini ayakta tutmayı da destekleyecek” dediler.
MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Gazetemizin 29 Nisan’da yazdığı ‘Afetzede öğrenciye ilave kontenjan verilsin’ talebi karşılık buldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden adaylara illerindeki üniversitelere yerleşirken yüzde 25 ek depremzede kontenjanı ayrılmasını kararlaştırdı. Düzenleme, OHAL kapsamındaki iller ile Sivas’ın Gürün ilçesini kapsıyor.
Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun durumda veya üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar söz konusu kontenjanlardan yararlanamayacak. Karar kapsamında deprem bölgesindeki Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Adıyaman, Çukurova, Dicle, Fırat, Gaziantep, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji, Harran, Hatay Mustafa Kemal, İnönü, İskenderun Teknik, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kahramanmaraş İstiklal, Kilis 7 Aralık, Malatya Turgut Özal ve Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri bulunuyor.
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanla kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
HER BİR PROGRAMA 1 KONTENJAN
Öte yandan, vakıf üniversitelerindeki her bir programa 2547 sayılı kanunda öngörülen yüzde 15 burslu öğrenci okutulması yükümlülüğü kapsam dışında olmak üzere ve çift diploma programları hariç depremzede YKS adayları için 1’er kontenjan ayrılacak. Merkezî yerleştirmede ayrılan bu kontenjana kayıt olunması durumunda, kayıt yapılan kontenjan kadar ek yerleştirme sırasında söz konusu programa üniversitenin tercihi de alınarak indirimli veya ücretli kontenjan eklenecek.
BİRÇOK AÇIDAN DOĞRU KARAR
Düzenlemeyi değerlendiren eğitimciler karardan memnun. Eğitimci Salim Ünsal şunları söyledi: "Mevcut üniversitelere her ne olursa olsun bölgeyi terk etmemiş öğrencileri alacak ilave kontenjan fikri doğru bir karardır. Sadece bölge öğrencilerini olumlu yönde etkileyen bir adım değil, aynı zamanda kent ekonomisini ayakta tutmayı destekleyecek bir karardır. Böyle bir ilave kontenjan açılırken adayları mağdur etmeyecek bir yöntem belirlenmesi de doğrudur.
Üniversite tercihleri ülke sathına yayılan tercihlerdir. Burada derin mağduriyeti yaşamış çocukların bölge dışındaki devlet üniversitelerine girişte de az da olsa pozitif bir ayrımcılık ortaya konabilirdi. 'Öğrenciler sadece kendi illerindeki üniversiteleri seçerken mi bu haktan yararlanacak yoksa bölge üniversiteleri içinden herhangi birini seçerken bu hakkı kullanabilecekler mi' sorusu net değil. Bu da netleşmeli."
27 Nisan tarihli gazetemiz...