Emekli öğretmen ikramiyesi hesaplama yöntemi... Emekli öğretmenler ne kadar ikramiye alıyor?

Öğretmenler, gerekli hizmet süresi ve yaş sınırını tamamladıktan sonra emekli olduklarında alacakları emeklilik ikramiyesi, farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Emeklilik başvurusu sırasında gerekli işlemler yapılır ve bu işlemler sonucunda emeklilik ikramiyesi belirlenir. İkramiye tutarı, öğretmenin hizmet yılı ve maaşına göre hesaplanır. Peki, öğretmenler için emeklilik ikramiyesi ne kadar oluyor? Konuya dair detaylar haberin içerisinde yer alıyor.
Öğretmenlerin emeklilik ikramiyesi öğretmenlerin emekli oldukları tarihe ve meslekte geçirdikleri yıla bağlı olarak hesap edilir. Öğretmen emeklilik ikramiyesinde sabit bir tutar bulunmaz. Her öğretmen farklı bir emekli ikramiyesi alır. Konu ile ilgili Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5510 sayılı maddesi incelenebilir. Bu kanuna göre öğretmenin 30 günlük brüt maaşı hesap edilerek emeklilik ikramiyesi verilir. Hesaplanan brüt maaşın son 3 yıl içerisinde yatmış olması gerekir.
2024 ÖĞRETMEN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ NELER?
Öğretmen emeklilik başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken adımlar aşağıda yer alır:
• İlk aşama emeklilik için sağlanması gereken koşulların kontrolüdür. Emeklilik yaş sınırının geçilmesi, hizmet süresinin uzun olması gibi faktörler aranan koşullar arasında yer alır.
• Öğretmenler için gereken hizmet detayları Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı web adresinden elde edilebilir.
• Öğretmenlerin, gerekli koşullar sağlanıyor ise bir emeklilik formu hazırlaması gerekir. Bu form boş olarak okul müdürlüğünden ya da Emekli Sandığı üzerinden temin edilebilir.
• Gereken evraklar hazırlanır. Bu evraklar arasında okuldan alınan hizmet belgesi, son bir yıl içerisinde alınan onaylı sağlık belgesi, kimlik kartı ve SGK hizmet dökümü yer alır.
• Ardından bağlı bulunan Emekli Sandığı’na başvuru yapılır. Başvuru sırasında öğretmen emeklilik formu ve gerekli evraklar kuruma götürülür.
• Emeklilik tarihi kurum tarafından belirlenir. Bu tarihe kadar meslekte çalışmaya devam edilir.
• Emekli aylığı bağlı bulunan sigorta türüne göre hesaplanır.
• Başvuru sonuçları ortalama 30 gün içerisinde kişiye bildirilir. Başvuru sonrasında birey, çalıştığı iş yerine bağlı olarak emekli aylığı almaya başlar.
KADIN ÖĞRETMEN EMEKLİLİK YAŞI KAÇ?
Öğretmen emeklilik yaş sınırı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında düzenlenir. Öğretmen emeklilik yaş sınırının belirlenmesinde 1999 öncesinde yatan sigortanın etkisi büyüktür. 1999 yılı öncesi işe başlayan bir öğretmen 20 yıl hizmet süresi ve 58 yaş sınırını tamamlayarak emeklilik hakkı elde eder. Ancak bu yıl içerisine girmeyerek 2000 ve 2008 yılları arasında emeklilik kazanan birey, 25 yıl hizmet süresini tamamlamak zorundadır. 25 yıl hizmet süresine ek olarak 58 yaş sınırı da bulunur. Eğer birey 2008 yılı sonrasında işe başladı ise 25 yıl yaş sınırına ek olarak 60 yaşını tamamlamalıdır.
2021 yılında yapılan yasal düzenlemeye bağlı olarak kadın öğretmenlerin yaş sınırının kademeli olarak yükseltilmesi planlanmıştır.
ÖĞRETMEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILIR?
Öğretmen emeklilikbaşvuru zamanı öğretmenlerin gerekli kriterleri sağlayıp sağlamadığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Emeklilik yaşının sağlanması, hizmet süresinin 20 yıldan fazla olması ve sigorta giriş tarihine göre emeklilik başvuru süresi değişir.
ÖĞRETMEN EMEKLİLİK BANKA TALEP DİLEKÇESİ NASIL HAZIRLANIR?
Öğretmen emekliliktetercih edilecek banka genellikle kamu bankalarıdır. Emekli olan öğretmenler maaşlarını farklı bankalara taşıma hakkına sahiptir. Bankalar, emeklilerin maaşlarını kendi bankalarına taşımaları için çeşitli promosyonlar sunar. Emekliler buna bağlı olarak bir banka seçimi gerçekleştirir.
Öğretmen emeklilik işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bir talep dilekçesine ihtiyaç vardır. Bu dilekçe hazırlanır iken aşağıda yer alan bilgiler kullanılabilir:
• Emekli olunan öğretmene ait adı, soyadı, T.C numarası, Emekli Sandığı ya da SGK sicil bilgisi, IBAN numarası
• Emekli maaşının ödenmesi istenen banka adı
• Bankaya ait şube adı ve kod numarası
• Talep bilgisi
• İmza
Dilekçede yer alan talep bilgisinde emekli maaşının geçiş işlemlerinin gerçekleştirilmek istendiğinden bahsedilir. Bilgilerin doğru olduğu beyan edilir. Talep bilgisinin sonuna isim, soy isim ve imza eklenir. İmzanın üst kısmına tarih bilgisi girilir.
1 ocak 2023 te resen emekli oldum,temmuz da bir daha emekli ikramiyesi alır mıyım