Eğitim seviyesi arttıkça iş bulmak daha da zorlaşıyor
Her dört üniversiteli gençten biri işsiz. Meslek lisesi mezunlarının istihdam oranı yükseköğretim mezunlarından daha yüksek.
MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Türk Eğitim Derneğinin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan “Bir Bakışta Eğitim 2023: Türkiye Üzerine Değerlendirme ve Öneriler” raporu yayımlandı. 100’den fazla veri tablosu ve grafiğin incelenmesi neticesinde oluşturulan raporda dikkat çeken veriler var:
> Türkiye’de her dört yükseköğretim mezunu yetişkinden biri istihdamda değil. Ülkemizde ve OECD ülkeleri genelinde eğitim düzeyi arttıkça istihdam edilen bireylerin oranı da artmakta. Ancak Türkiye, hem 25-64 yaş aralığındaki nüfusun tamamı için hem lise mezunları için hem de yükseköğretim mezunları için en düşük istihdam oranına sahip OECD ülkesi.
> Türkiye’de 25-29 yaş aralığındaki genç yetişkinler arasında meslek lisesi mezunlarının istihdamda olma oranı genel lise ve yükseköğretim mezunlarından daha yüksek.
> 25-34 yaş grubunda en düşük işsizlik oranına sahip grup yüzde 10 ile meslek lisesi mezunları.
> Türkiye’de 18-24 yaş aralığındaki her üç gençten biri (%33,5) ne eğitimde ne istihdamda. OECD ülkeleri ortalamasında bu oran %14,7... Ülkemiz, OECD ülkeleri arasında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranının en yüksek olduğu OECD ülkesi.
> Bu gençlerin %9,4’ünü işsizler, %24,1’ini ise istihdamda olmadığı hâlde iş aramayanlar oluşturuyor. 18-24 yaş aralığındaki kadınların ise %44,9’u ne eğitimde ne istihdamda.
> Bütün eğitim kademelerinde öğrenci başına yapılan eğitim kurumları harcaması Türkiye’de ortalama 5.352 dolar, OECD ülkeleri ortalamasında ise 12.647 dolar.