Ukrayna, işgal için yetki alan Rusya'ya kınama

/ Kaynak: AA
Ukrayna, işgal için yetki alan Rusya'ya kınama

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya hükümetinin parlamentodan Ukrayna'da asker kullanma yetkisi almasına Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden kınama geldi.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yayımlanan açıklamayla kınandı.

Federasyon Konseyi'nin dün verdiği onayın, "işgal yetkisi" olarak nitelendiği açıklamada, "Rusya Federasyonu, sevgili anavatanımız Ukrayna'yı işgal etmeye yönelik bir yetki aldı" denildi.

Ukrayna'da Rusça konuşan veya konuşmayan hiçbir toplumun çıkarlarının tehlikede bulunmadığı belirtilen açıklamada, Kiev yönetiminin, "Ukrayna'nın en sadık vatandaşları olan Kırım Tatarları" da dahil olmak üzere vatandaşlarının kendi lisanlarını konuşma ve istedikleri dine mensup olma hakkını ihlal etmediği vurgulandı.

Stalin rejimi sırasında Kırım Tatarlarının vatanlarından sürüldüğü ve yüz binlercesinin hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklamada, Ukrayna'ya yapılacak olası bir doğrudan askeri müdahalede Kırım Tatarlarının istedikleri yerde yaşama hakkının tehdit altında olacağına işaret edildi.

Ukrayna'nın, aralarında Rusya'nın da bulunduğu nükleer güce sahip ülkeler tarafından, egemenliğinin korunacağı yönünde verilen güvenceler üzerine gönüllü olarak nükleer silahlarından vazgeçmeyi kabul eden tarihteki ilk ülke olduğu kaydedilen açıklamada, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesinin uluslararası toplum için de riskli sonuçları olabileceğinin altı çizildi. Açıklamada, "Ukrayna'ya verilen güvencelerin çiğnenmesi, tehlikeli bir örnek oluşturacaktır ve dünyadaki hiçbir ülke bir daha uluslararası toplumun dünya barışını koruma yeteneğine güvenerek nükleer silahlar elde etme planlarından vazgeçmeyecektir" denildi.

ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, AB ve Çin'e, "bu savaş hareketini" durdurmak üzere harekete geçmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Türkiye'den de iki ülke arasında tesis edilen stratejik ilişkileri ve savaşın Kırım Tatarlarının can güvenliği üzerinde yaşatacağı büyük tehlikeyi göz önünde bulundurarak, savaşın önlenmesi konusundaki uluslararası çabalara destek vermesi istendi.

Gerginliğin tırmanmasının önlenmesi ve ilişkilerin normale dönmesi olasılığının hala mevcut olduğu belirtilen açıklamada, dünyadaki tüm Ukraynalılar ve Kırım Tatarlarına, Ukrayna'nın "barış elde edilmesi ve kan dökülmesinden kaçınılması yönündeki mücadelesine" destek verme çağrısında bulunuldu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...