Türkiye'nin nükleer hamlesi komşuyu ürküttü! Yunanistan'dan "bizim için zor olacak" itirafı

Düzenleyen: / Kaynak: Kathimerini
- Güncelleme:
Türkiye'nin nükleer hamlesi komşuyu ürküttü! Yunanistan'dan "bizim için zor olacak" itirafı

DÜNYA Haberleri  / Kathimerini

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın duyurduğu Çin ile 3. Nükleer Santral projesi, dünya basınında geniş yankı buldu. Yunan Liberal gazetesi, "Nükleer güce sahip bir Türkiye Yunanistan için yeni zorlukları beraberinde getiriyor" ifadesini kullanırken, OT Greece ise "Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının bir simgesi olacak" dedi.

Türkiye, küresel alanda oldukça kapsayıcı adımlara atarak, dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor. Ankara’nın savunma sanayi, diplomasi ve enerji gibi oldukça farklı alanlardaki başarıları, Türkiye’nin konumunu her geçen gün daha da güçlendiriyor.

Son olarak Ukrayna savaşında barıştan yana tavrıyla Rusya ve Batılı ülkeler arasında köprü görevi gören Türkiye, başarılı diplomatik adımlarıyla küresel boyutta önemli bir siyasi aktör haline geldi. Batılı ülkelerin çok ağır yaptırımlar uyguladığı Rusya’ya sırtını dönmeyen Türkiye, dünyanın geri kalanı ile Moskova arasında arabulucu konumu elde etti. Türkiye’nin dünya barışına sağladığı katkıların yanında enerji alanındaki adımları da dünya basınının gündeminde yer alıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, dün yaptığı açıklamada nükleer enerji için girişimleri duyurdu. Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali için Çin ile yürütülen müzakerelerde önemli mesafenin alındığını ve ilerleyen aylarda içerisinde anlaşmanın sonuçlanabileceğinin sinyalini veren Bayraktar'ın açıklamaları başta Yunanistan olmak üzere dünya gündeminde geniş yankı buldu.

TÜRKİYE VE ÇİN’DEN ORTAK NÜKLEER SANTRAL

Bayraktar’ın açıklamasını aktaran Yunan Kathimerini gazetesi "Çin ve Türkiye Doğu Trakya'da yeni bir nükleer tesis inşası planlıyor" başlıklı haberinde iki ülke arasında artan iş birliğine dikkat çekti. Üçüncü nükleer santral anlaşmasının hayata geçmesiyle bunun Türkiye için ciddi bir dönüm noktası olacağının altını çizen Kathimerini, diğer yandan Rusya ile devam eden nükleer tesis projesine de dikkat çekti.

Ta Nea gazetesi, "Türkiye Çin ile anlaşmanın eşiğinde" ifadelerini kullandığı haberinde Türkiye'nin üçüncü nükleer santrali olması planlanan bu yeni işbirliğinin enerji alanında büyük gelişmeler barındırdığına yer verdi. Bakan Bayraktar'ın "Çin ile görüşmelerde sona geldik" ifadelerinin altını çizdi.

Türkiye'nin nükleer hamlesi komşuyu ürküttü! Yunanistan'dan

NÜKLEER GÜCE SAHİP TÜRKİYE’YE DİKKAT ÇEKİLDİ

Liberal gazetesi haberinde Çin ile anlaşmaya varılması, NATO üyesi olan Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının bir simgesi olacak" mesajını verdi. Her alanda güçlenen bir Türkiye'nin enerji alanında da büyük adımlar attığını belirten Liberal, Türkiye'nin birçok ülkeyle enerji iş birliklerine atma eşiğinde olduğuna dikkat çekti.

OT Greece, "Türkiye, Çin ile yeni bir anlaşmaya varıyor" ifadelerini kullandığı haberinde Türkiye'nin önümüzdeki sene Rusya ile birlikte inşa ettiği ikinci nükleer santralle elektrik üretimine başlayacağını, buna Çin'in eklenmesi halinde büyük bir ivme kazanılacağının altını çizdi.

Bakan Bayraktar'ın açıklamalarına geniş yer veren Yunan gazete, Türkiye'nin konumlandığı nokta için de çarpıcı ifadeler kullandı. "Çin ile anlaşmaya varılması, NATO üyesi olan Türkiye'nin çok yönlü dış politikasının bir simgesi olacak" sözlerine yer veren gazete, Türkiye'nin bir enerji merkezi olma yolunda olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE’NİN NÜKLEER SANTRAL PROJESİNİN ETKSİ KÜRESEL OLACAK

ABD merkezli Al-Monitor, Çin ile varılması beklenen anlaşmanın Türkiye'nin enerji planları için önemine değindi. Türkiye'nin enerji iş birliklerinin küresel öneminin altını çizen Al-Monitor, yeni santrallerin küresel çapta büyük sonuçlarının olacağına değindi.

Bloomberg, "Türkiye Çin ile yeni bir nükleer tesis inşası adımı atıyor" ifadelerini kullandığı haberinde oluşturulacak yeni iş birliklerinin Türkiye'yi bölgesel anlamda kritik bir noktaya getireceğine yer verdi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Kathimerini
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
kara yavuz16 Eylül 2023 18:57

bu yunan iti rahatsız oluyorsa türkiye nükleer enerji yatırımında doğru yoldadır demektir hiç ara vermeden hemen sonuçlandırılmalı

Sonraki Haber Yükleniyor...