Türk ve Rus heyetler tahıl koridoru için yarın İstanbul'da bir araya geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters/İHA
Türk ve Rus heyetler tahıl koridoru için yarın İstanbul'da bir araya geliyor

DÜNYA Haberleri  / Reuters/İHA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ''Rus Türk askeri heyetleri yarın İstanbul'da tahıl ihracatıyla ilgili bir araya gelecek. Görüşmelerde, BM ve Ukrayna temsilcileri de bulunacak'' açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Direktörü Pyotr Ilyichev, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM temsilcilerinin yarın İstanbul’da tahıl koridoru için görüşme yapacağını duyurdu.

Rusya’nın geçtiğimiz 24 Şubat tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizinin zirveye ulaşması sonrasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in de (BM) katılımıyla taraflar sorunun çözümü için bir araya geliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Direktörü Pyotr Ilyichev tarafların yarın İstanbul’da konuyu ele alacaklarını belirterek, “Toplantıya Ukraynalı ve BM temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Rus tarafı tahıl ihracatı için yabancı ticari gemilerin seferlerinin sağlanmasına yardımcı olma isteğini her platformda defalarca dile getirdi. Rus ordusu, Karadeniz ve Azak Denizi'nden bu amaçlar için özel olarak koridorları günlük olarak duyuruyor. Silah kaçakçılığını önlemek için gemilerin kontrol ve teftiş edilmesinin yanı sıra Kiev'in provokasyonları engellemesi, bizim için uzlaşılabilir koşullar olmaya devam ediyor" dedi.

"HAREKETE GEÇME ZAMANI GELDİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler’in Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması planıyla ilgili olarak harekete geçme zamanının geldiğini belirtti.

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA 

Milli Savunma Bakanı Akar: "Yarın İstanbul'da Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası piyasalara deniz yoluyla emniyetle sevkine yönelik Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti görüşmeler icra edecek" açıklamasında bulundu.





[Fotoğraf: TRT Haber]

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Reuters/İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...