Türk dünyasının kavuşmasına az kaldı: Zengezur koridoru açılacak

- Güncelleme:
Türk dünyasının kavuşmasına az kaldı: Zengezur koridoru açılacak

Dünya Haberleri

100 yıl önce gasbedilerek Ermenilere verilen Zengezur koridorunun kara yolu inşaatı tamamlanıyor. Koridorun açılmasıyla Türk dünyası karadan birbirine bağlanmış olacak.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Türk dünyasını karadan birbirine bağlayacak Zengezur koridorunun kara yolu inşaatı bitme aşamasında. Azerbaycan tarafı uluslararası anlaşmalar gereği verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor. Dönemin emperyal güçleri tarafından 100 yıl önce gasbedilen ve Ermenilere verilen koridorun son durumu ile ilgili Azerbaycan Büyükelçisi Raşad Mamadov ve Azerbaycanlı Milletvekili Sadık Gurbanov gazetemize konuştu. 

TARİHÎ PARANTEZ KAPANMALI

Azerbaycan Millî Meclis Üyelerinden Gurbanov “Zengezur koridoruyla ilgili başta Rus ve Avrupa kanadı olmak üzere tüm dünyaya haklılığımızı anlattık. Türkiye ile yoğun diplomasi süreci yürüttük. Artık 100 yıllık bu parantezi kapatma vakti geldi. Zengezur ya açılacak ya açılacak ve öz gardaşları yeniden birbirine bağlayacak. Bununla birlikte ekonomik sıkıntılarla boğuşan Ermeni halkı için de önemli bir nefes kanalı. Öte yandan bu kanalla Asya’dan Avrupa’ya taşınacak ürünlerin ulaşım süresi 15 gün kısalacak. Tüm dünya açısından da önemli kazanım sağlayacak. Biz başarılı bir inşa süreci geçirdik ve Kelbecer bölgesinde sarp dağları dev tüneller kazarak aştık. Azerbaycan hükûmeti üzerine düşeni fazlası ile yaptı. Arkamızda Türkiye gibi bir dev gücün varlığını her aşamada hissettiğimiz bu dönemin sonunda, koridorun hayata geçmesi bir açıdan da dünyanın beşten büyük olduğunun da delili olacaktır” dedi. 

Türk dünyasının kavuşmasına az kaldı: Zengezur koridoru açılacak
Horadiz-Cebrail-Zengilan-Ağbent kara yolu (Zengezur koridoru) uzunluğu 123,8 kilometre. Projedeki işlerin yüzde 73’ü tamamlandı. Proje kapsamındaki 55 alt geçidin 44’ü,  27 köprüden 12’si yapıldı. Koridorun Ermenistan’dan geçen kısmı 45 kilometre uzunluğunda.

ANA VATANA DÖNÜŞ HAKKIMIZ

Azerbaycan 30 yıllık Ermeni işgalini bitiren 44 günlük savaşta Gubatlı, Kelbecer, Laçin, Zengilan, Cebrail rayonunun bir kısmını kapsayan Doğu Zengezur koridorunu yeniden özgürleştirdi. 100 yıl önce bir oldubitti ile Azerbaycan’dan koparılıp Ermenistan’a verilen Sisyan, Merli ve Gafan gibi büyük yerleşkelerden oluşan Batı Zengezur ise hâlen gasbedilmiş Türk toprakları niteliğini koruyor. Azerbaycan’ın Ankara Büyükleçisi Mammadov da yüz yıl önce o topraklardan sürülen bir aileye mensup.

Batı Azerbaycan kökenli Mammadov “Bugün Ermenistan sınırları içerisinde gözüken topraklardan 1 milyon Türk zorla göç ettirildi. Uluslararası yasalar bu insanlara geri dönüş hakkı tanıyor. Bu insanlarda ata yurtlarına göç etmek istiyorlar. Dış etkilerle demografisi değiştirilen topraklarda tarihî, hukuki, insani haklarımız bakidir. Azerbaycan’ın tarihî toprakları olan İrevan Hanlığı (İrevan - Erivan’ın o dönemdeki ismi) 1828’de Rus İmparatorluğu ile Gacar İmparatorluğu arasında imzalanan Türkmençay Antlaşması ile Rusya tarafından işgal edilip bölgedeki demografik durum zoraki değiştirildi” dedi. 

TÜRKSÜZ ERMENİSTAN HEDEFİ

“Bugün maruz kaldığımız Zengezur koridoru meselesinin kökleri 100 yıl önceki o işgallere dayanıyor” diyen Raşad Mammadov “O kara günlerde Türkler, korkunç işkence ve katliamlar eşliğinde ata topraklarından sürüldü. İlk tehcir 1905-1906’da başladı 1988-1991’e dek devam etti. Tüm bu politikaların temelinde ‘Türksüz Ermenistan’ hedefi vardı. Azerbaycan Türkleri başta olmakla tüm Müslüman Türkler bu kirli hesapların kurbanı oldu. Aslen bir Batı Azerbaycanlı olarak ben de tıpkı Karabağ’daki Ermenilerin Azerbaycan’da yaşama hakkı olduğu gibi bugünkü Ermenistan sınırlarından zorla çıkarılan Azerbaycanlıların aynı hakka sahip olduğunu düşünüyorum. Uluslararası toplum bu haklarımıza saygı duymalıdır. Azerbaycan’ın Karabağ ekonomik bölgesinde şu anda 20-30 bin Ermeni yaşarken, tarihin çeşitli aşamalarında Ermenistan’daki anavatanlarından sürgün edilen bir milyondan fazla Azerbaycanlı bu haktan mahrum durumda. 3. ülkeler Azerbaycan’daki etnik Ermenilerin haklarını hararetle savunurken bu 1 milyon Batı Azerbaycanlının tarihî vatanlarında yaşama hakkı neden konuşulmuyor? Onların da hakkı bir insan hakkıdır. Onların da çektiği çilelerin dünya kamuoyunca bilinmesi lazım. Benim babam Erivanlı. Ben o bölgeden sürgün edilmiş bir adamın oğluyum.  Dedemin orada yaşayan dedesi, hatta 9. dedeme kadar hepsi tanınmış insanlar ve onlar da tehcir edilmişler. Benim de evim, malım, mülküm, dedemin evinde oturmaya hakkım var” sözleriyle yaşanan mağduriyeti dile getirdi.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...