Suriye Türkiye'den 100 milyar dolar savaş tazminatı mı isteyecek?

Editör:
- Güncelleme:
Suriye Türkiye'den 100 milyar dolar savaş tazminatı mı isteyecek?
DÜNYA Haberleri

Suriye devlet yönetiminin Mart 2011’den beri ülkelerinde devam eden iç savaşın faturasını Türkiye’ye kesmeye hazırlandığı iddia edildi. Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, Rus devlet televizyonu Rossiya 24'e yaptığı açıklamada 100 milyar dolar zararları olduğunu açıkladı. Peki 2011’den beri Suriye’de neler yaşanıyor?  Türkiye'nin 'başka ülkenin topraklarında gözümüz yok' açıklamasına ve sınır güvenliğini korumak maksadıyla orada olduğumuzu söylemelerine rağmen ABD, Rusya ve İsrail Suriye'de kol geziyorken neden bunun faturası bize kesilmeye çalışılıyor?

Halk ayaklanması ilk olarak ülkenin güneyindeki Dera ilinde 15 Mart 2011'de başladı. Bunun üzerine rejim ordusu 26 Nisan 2011’de Dera’ya girdi. İç karışıklığı fırsat bilen terör örgütü DAEŞ, Suriye'nin yarısında hakimiyet sağladı, Rusya iç savaşa müdahil oldu. Orada bulunan petrolü Rusya'ya bırakmak istemeyen ABD de "DEAŞ'ı bitirmek için buradayım" maskesiyle terör örgütü YPG ve PKK ile birlikte hareket etti.

"NEDEN TÜRKİYE'DEN SAVAŞ TAZMİNATI İSTİYOR?"

İki ülkenin bölgeye girmesiyle birlikte vekalet savaşları asalete dönüştü ve adeta mini bir dünya harbi yaşandı. Savaştan kaçan milyonlarca mülteci Türkiye’ye ve Avrupa’ya sığınmacı olarak göç etti. ABD'nin desteğini alan terör örgütleri Türkiye’ye saldırmaya başlandı ama sırasıyla Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla bu örgütler bertaraf edildi. Sınır ötesinde operasyonlar hala devam ediyor.

Peki Suriye, dış politikadaki stratejisini neden değiştirdi ve yer altı kaynaklarını sömüren ABD ile Rusya yerine neden Türkiye’den savaş tazminatı istiyor?

İlk olarak 11 yıl aradan, 28 Aralık 2022’den sonra Türkiye ve Suriye arasındaki ilk teması anlatalım...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan; Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya Federasyonu ve Suriye istihbarat başkanlarıyla Moskova’da bir araya gelmişti.

MASADAKİ KONULAR TERÖR VE MÜLTECİLER

Yapıcı bir havada gerçekleşen toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alınmıştı. Sonrasında ise dışişleri bakanları yine Moskova’da bir araya geldi masada terör ve mülteciler konuşuldu.

Türkiye temaslarını sürdüren Suriye, arkasını güçlendirmek için coğrafyasındaki ülkelere de yapıcı hamlelerde bulunuyor. İç savaş sebebiyle 2011’de üyeliği askıya alınan Esad 12 sene sonra ilk defa Arap Birliği zirvesine katıldı. Katıl katılmasına da Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, bu dönüşün, Suriye ile yeniden ilişki kuracakları anlamına gelmediğini belirtti.

Peki sizce bu temas ve Türkiye’den tazminat isteyeceği iddiasının zamanlama olarak manidar olması bir tesadüf mü? Esad Türkiye’ye karşılık yanına müttefik toplamak istiyor olabilir mi?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...