Suriye toplantısında yine sonuç çıkmadı

Düzenleyen:
Suriye toplantısında yine sonuç çıkmadı

DÜNYA Haberleri

New York’ta düzenlenen Suriye Destek Grubu toplantısında taraflar arasında görüş ayrılıkları aşılamadı

New York'ta Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) ülkelerinin dışişleri bakanlarının  Suriye ile ilgili düzenlenen toplantısından sonuç çıkmamasının ardından ateşkes umutları söndü. BM Genel Kurul toplantılarının yapıldığı New York'ta bir araya gelen Suriye Destek Grubu görüşmelerinde görüş ayrılıkları aşılamadı. BM'nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura görüşmeleri 'zorlu', 'acı verici' ve 'hayalkırıklığı' diye nitelendirdi.  Rusya ve ABD'nin ateşkesin yenilenmesi için çalışmaya devam edeceğini aktaran Mistura, "Önümüzdeki birkaç saat ya da maksimum birkaç gün, ateşkesin yenilenmesi ya da çökmesi açısından son derece önemli. Moskova ve Washington'ın bu konuda ciddi bir şekilde çalıştığına inanmak istiyorum" diye konuştu.
RUSYA İLE GERGİNLİK
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de yol kat edilememesinden Rusya'yı sorumlu tutarak, barış sürecinin sadece hava kuvvetlerine sahip çatışma taraftarlarının bu kuvvetlerini kullanmamaları durumunda yeniden inanılırlık kazanacağını belirtti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da Rusya'nın toplantıda, Suriye'deki hava saldırılarını durdurması yönündeki taleplere tatmin edici cevap vermediğini belirtti. Bu arada Kerry’nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığından iki üst düzey yetkili, telekonferans yoluyla Suriye ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran yetkililerden biri, Kerry  - Lavrov'un toplantısı için "çekişmeli geçti" diyerek şöyle devam etti: “Suriye'de barışın tekrar sağlanması için Rusya ve Esad rejiminin olağanüstü bir çaba göstermesi gerekiyor. Barışın tekrar sağlanabilmesi için Rusya yeni bir teklif sunmalı.”
YASAK YİNE GÜNDEMDE
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, kendisi ve Kerry tarafından toplantıda gündeme getirilen, Suriye'de geçici uçuş yasağı uygulanması teklifine geniş destek geldiğini, ancak aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bulunduğu toplantıya katılan bazı bakanların konuyu önce devlet başkanlarıyla görüşmesi gerektiğini kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...