Soçi'de üçlü zirve: Putin, Aliyev ve Paşinyan bir araya geldi: Temel konular çözüldü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Soçi'de üçlü zirve: Putin, Aliyev ve Paşinyan bir araya geldi: Temel konular çözüldü
DÜNYA Haberleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Soçi'de bir araya geldi. Putin görüşme sonucunda temel konularda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında süregelen problemlerin çözülmesi için Rusya lideri Vladimir Putin tekrar devreye girdi. Rusya liderinin daveti üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın Soçi şehrine gitti. Rus lider, Aliyev ve Paşiyan’la ikili görüşmeler yaptıktan sonra üçlü zirve gerçekleştirdi. Zirvede Azerbaycan-Ermenistan arasındaki barış anlaşması, devlet sınırını belirleme ve haritaların çizilmesi konuları başta olmak üzere aktüel konular ele alındı.

Toplantının ardından yayınlanan bildiride, Azerbaycan ile Ermenistan’ın güç kullanmaktan kaçınma, sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştığı duyuruldu. Bildiride özetle şu ifadeler yer aldı:

“Rusya Federasyonu, Azerbaycan ve Ermenistan, 9 Kasım 2020 tarihli anlaşmalara uyma taahhütlerini tekrarladı. Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir barış anlaşmasının imzalanması çabalarına destek olacaktır. Kuvvet kullanmaktan veya kullanma tehdidinden kaçınma, tüm sorunlu konuları BM şartı ve 1991 Almaata Deklarasyonu uyarınca yalnızca egemenliğin, toprak bütünlüğünün ve sınırların dokunulmazlığının karşılıklı tanınması temelinde tartışma ve çözülmesi kabul edildi.”
Bildiride, Rusya’nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında güven inşa etmek için üçlü parlamentolar arası temasların başlatılmasının önemine dikkat çektiği de belirtildi. 

PUTİN: HER KONUDA ANLAŞTIK DİYEMEM 

Rusya lideri Putin de zirve sonrası şu açıklamayı yaptı: “Bugün (dün) ortak bildiriyi kabul ettik. Açıkça söylemeliyim ki her konuda anlaşma sağlanamadı. Daha önce uzmanlar düzeyinde çalışılan bazı konular metinden çıkarıldı. Her halükarda temel konularda anlaşmayı başardık. Müzakerelerimiz ülkelerimizin geleceği konusunda mutabakat sağlayabileceğimizi ortaya koydu.”

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...