Rusya Merkez Bankası uyardı: Ekonomi aşırı ısınma dönemine girebilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rusya Merkez Bankası uyardı: Ekonomi aşırı ısınma dönemine girebilir

DÜNYA Haberleri

Rusya Merkez Bankası, enflasyonu hedef seviyeye düşürmek için faiz oranında artış yapılabileceği sinyalini verdi. İthalatın artmaması halinde ekonominin artan talep sebebiyle “aşırı ısınma” dönemine gireceği belirtildi.

Rusya Merkez Bankası’na bağlı Araştırma ve Tahmin Departmanı Bölümü, ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yapılan açıklamada "Rus ekonomisindeki büyüme eğilimi sürüyor. Söz konusu eğilimin ana etkenleri, devletin ve vatandaşların artan talebi. Büyüme sebebiyle kaynak, istihdam, üretim ve mali rekabet yoğunlaştı. Bu durum, rekor düzeyde düşük işsizlikte, ekonominin birçok sektöründe yüksek kapasite kullanımında ve kurumsal kredilerdeki güçlü büyümede belirgin bir şekilde görünüyor" denildi.

"FAİZ ARTIRILABİLİR"

Ayrıca şu ifadelere de yer verildi: Yurt içi mal ve hizmet arzı dinamikleri, iç talep dinamiklerinin gerisinde kaldı. Eğer ithalatla söz konusu açık kapanmazsa, ekonomi, fiyatların üretimden ziyade artan talebe daha çok tepki vereceği aşırı ısınma dönemine girecek. Fiyatlardaki enflasyon baskısı gelecek dönemde artması bekleniyor. Rusya Merkez Bankası, ülkedeki enflasyonu hedef seviyeye düşürmek için faiz oranında artış yapabilir.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 4

Öte yandan, yıl sonu enflasyon oranının yüzde 4,5 ila 6,5 seviyesinde geleceği tahmininde bulunan Rusya Merkez Bankası, söz konusu oranı 2024 sonunda yüzde 4'e düşürmeyi hedefliyor.

EKONOMİNİN ISINMASI NE ANLAMA GELİR?

Bir ekonominin uzun süre pozitif çıktı açığı vermesine ekonominin ısınması denir. Ekonomi potansiyel üretim seviyesindeyken, talebin artmaya devam etmesi halinde, ekonomi kapasitesinin üzerinde üretim yapmaya zorlanır. Bu nedenle üretim maliyetleri giderek artar. Bu da fiyatlar genel seviyesinde artışa yol açar

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...