Putin, aşçısını yalnız bırakacak: Prigojin'in cenaze törenine katılmıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Putin, aşçısını yalnız bırakacak: Prigojin'in cenaze törenine katılmıyor

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şüpheli bir uçak kazası sonucu hayatını kaybeden Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in cenaze törenine katılmayacak. Batılı istihbarat örgütleri, Putin'in Prigojin'e ait uçağın düşürülme emrini verdiğini iddia ediyor.

Şüpheli bir uçak kazası sonucu hayatını kaybettiği bildirilen Wagner lideri Yevgeni Prigojin’in cenazesi için hazırlıklar yapılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisine yönelik darbe girişiminde bulunan Prigojin’in cenazesine katılıp katılmayacağı merakla bekleniyor.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, yaptığı açıklamada, ‘’Putin’in baş aşçısı’’ olarak da bilinen Prigojin’in cenaze töreniyle ilgili açıklamalardan bulundu. Peskov, Kremlin’in Prigojin ailesi tarafından yapılan cenaze töreni hazırlıkları konusunda bilgiye sahip olmadıklarını ve sürecin tamamen ailenin kontrolünde olduğunu aktardı.

Peskov, açıklamanın devamında, Putin’in cenazeye katılmayacağını belirterek, Kremlin’de ‘’herhangi bir plan’’ yapılmadığını ifade etti.

Embraer Legacy 600 model özel uçakla başkent Moskova’ya giden Prigojin’in, uçakta bulunan 9 kişiyle birlikte hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Rusya Araştırma Komitesi, Wagner liderinin ölümüyle ilgili devam eden spekülasyonlara son noktaya koyarak, Prigojin’in cesedinin DNA testiyle teşhis edildiğini duyurmuştu.

Batılı istihbarat kaynakları Prigojin’in bulunduğu uçağının düşmesiyle ilgili yaptıkları değerlendirmede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uçağın düşürülme emrini verdiği sonucuna varmışlardı.Kremlin ise kazada Putin'in parmağı olduğuna yönelik iddiaları kabul etmediklerini açıklayarak, söz konusu iddiaları ‘’iftira’’ olarak yorumlamıştı.  

Putin, aşçısını yalnız bırakacak: Prigojin'in cenaze törenine katılmıyor

WAGNER’İN KONTROLÜNÜ DEVRETMEDİĞİ İÇİN HEDEF OLDU

The Guardian gazetesinin aktardığı habere göre, Prigojin’in darbe girişimi sonrasında Rusya Devlet Başkanı’nın hedefi haline geldi. Haberde, Kremlin’de Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’nun aracılık ettiği görüşmeler esnasında Putin’in Wagner birliklerinin kontrolüne Moskova'ya devretmesini istediği ancak Prigojin’in bu talebi reddettiği aktarıldı.

Wagner grubu, Prigojin’in ölümüne giden süreçte 23 Haziran’da başlayan isyanda Ukrayna sınırındaki Rostov-na Donu şehrinin kontrolünü ele geçirmişti. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının da kontrol edildiği üslerin bulunduğu şehir, direnmeden Wagner güçlerine teslim olmuştu.

Prigojin, Moskova’ya yürüyeceklerine dair açıklama yaptıktan sonra Rus ordusu, Wagner güçlerine saldırmış ancak ağır kayıplar vermişti. Wagner, 24 saat süren darbe girişimde çok sayıda Rus helikopter ve savaş uçağını düşürmüştü.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...