Orta Doğu'da gerilim artıyor! İran, Biden'ın hedefinde

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Orta Doğu'da gerilim artıyor! İran, Biden'ın hedefinde

Dünya Haberleri

ABD-Rusya temasının perde arkası belli oldu. İki ülke, Ukrayna’yı değil İran’a operasyonu görüşüyor. NATO’da görev yapan eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı emekli Kurmay Albay Gürsel Tokmakoğlu “İki ülke arasındaki en kritik başlık İran. Hem Körfez ülkeleri hem de İsrail, ABD’yi kışkırtıyor. Nükleer tesisler başta olmak üzere kritik merkezleri bombalamayı hedefliyorlar” dedi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Son dönem uluslararası camiada tartışılan Amerikan-Rus görüşme trafiğinin arka planında Ukrayna konusundan çok, İran’a yönelik operasyon hazırlığı olduğu iddia ediliyor. Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı emekli Kurmay Albay Gürsel Tokmakoğlu, “Rusya ve ABD arasında yapılan görüşmelerde Ukrayna’dan çok İran konusu konuşuluyor. Ukrayna merkezli konu başlığı ise nükleer silahlar. Taraflar Ukrayna merkezli barış diplomasisi ve sair yürütmüyorlar. Şu an en kritik başlık İran. Hem Körfez ülkeleri hem de İsrail, ABD’yi bu yönde kışkırtıyor. Harekatın hangi düzeyde olacağı net olmasa da nükleer tesisler başta olmak üzere kritik merkezleri bombalamayı hedefliyorlar” dedi.

TÜRKİYESİZ OLMAZ

Türkiye ve ABD arasında Orta Doğu politikaları konusunda ABD ile herhangi bir proje ortaklığı bulunmadığına vurgu yapan Tokmakoğlu, bu nokta daha çok İsrail merkezli bir projeksiyonun geliştirilmeye çalışıldığını anlatarak şu hususlara dikkat çekti:

"Taraflar şunu çok iyi biliyorlar ki Türkiye’nin içerisinde olmadığı bir planın başarı şansı hemen hemen yok gibi. Bölgede Türkiye’ye sormadan iş çevirme dönemi kapandı. ABD dokümanlarında Yunanistan ‘çıpa’ ülke olarak geçiyor. Aynı dokümanlarda Suriye için yapılan tanım ise Bitik Ülke tanımı var. Ukrayna ise stratejik hesaplara paralel pozisyon aldıkları coğrafya. Buna paralel birçok ülkeyi de piyon olarak kodluyorlar. Oysa Türkiye göz ardı edilmeyecek bir aktör durumunda ve Ankara ikna edilmeye çalışılıyor. Atlantik kanadı birden fazla koldan bu yönde faaliyet yürütüyor. Süreç nereye evrilirse evrilsin biz zaman ve zemin kazanan bir ülke durumundayız.

RUS TAVRI ÖLÇÜLÜYOR

Biden yönetimi Moskova’nın operasyon sürecinde İran’a yönelik tutumunu anlamak ve engellemek istiyor. Özellikle nükleer konusunda Putin yönetimini İran’a tüm desteği kesmesi konusunda uyardılar. Batı bloğu, Doğu Avrupa’daki nükleer ve askeri güç dengesi yanında savaşı Baltık ekseninde mi yoksa İran ve Orta Doğu aksında mı genişletelim hesapları yapıyor. Barış vesair gibi bir gündemleri yok. Bir tarafta Çin tehdidi büyüyor ancak diğer yandan küresel dengeler açısından kendilerinin hükmettiği OPEC dışı herhangi bir enerji gücüne de tahammülleri yok. Hesaplarını bu dengeler üzerinden yapıyorlar."

Orta Doğu'da gerilim artıyor! İran, Biden'ın hedefindeGürsel Tokmakoğlu - Tugay Uluçevik

SAVAŞIN PERDESİ

Gazetemize özel değerlendirmelerde bulunan bir diğer uzman Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik “Süper güçler arasında iletişim kanalları her daim açıktır. Süper güçlerin menfaat paydasında üçüncü taraflar sadece kurban olarak önem taşır. Bu konuda Suriye örneği çok açık. Bu sahaya iki ülke anlaşarak girdi. Fırat’ın doğusu ve batısını aralarında paylaştılar. Aslında bu tablo bile her şeyi yeterince açıklıyor. Daha sonra bu acımasız paylaşım savaşına Ukrayna kurban edildi. Bu güçlerin kışkırtması ile ülkeler yok olurken kışkırtan taraflar her halukârda kazanıyor. Gerginlik politikası görüntüsü bu menfaat paylaşımının perdesi. Türkiye bu küresel satranç tahtasında çok özel bir misyona sahip. Tüm taraflarla görüşen ve uluslararası düzlemde hayati roller üstlenen Türkiye gelecekte çok daha önemli bir köprü nitelik taşıyacak. Süper güçlerin menfaat arenasında kışkırtmalara aldırmadan yol alan bir ülkeyiz. Türkiye bu hassas pozisyonunu korumalı ve ne NATO’dan çıkalım ne de Şangay’a girelim ve benzeri fantezilere kulak asmadan tutarlı politikalarına devam etmelidir” dedi. 

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...