Orta Doğu karıştı: İran-İsrail çatışması çıkar mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Orta Doğu karıştı: İran-İsrail çatışması çıkar mı?

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı operasyon karşılıklı çatışmaya dönerken, savaş Orta Doğu'nun diğer bölgelerine de sıçradı. Lübnan 'hazırım' dedi, İran ise 'müdahale etmek zorunda kalacağına' dair mesaj verdi. Peki İsrail-İran çatışması çıkar mı? Bu iki ülkenin askeri kapasiteleri neler?

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Abluka altındaki Gazze'ye İsrail'in saldırıları sürüyor. Savaş Orta Doğu'nun diğer bölgelerine de sıçradı.
Şiddet dalgası daha da yayılıyor, eğer böyle devam ederse sonuçları vahim olacak...

İsrail bu duruma 'hazır' olduğunu söyledi. İsrail ile Lübnan sınırında da karşılıklı saldırılar devam ediyor.

İran ise İsrail'in Gazze'deki operasyonunun devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını vurgulayan bir mesaj gönderdi. İsrail saldırılarını sürdürürse bu durumun böyle kalmayacağını, savaş cephesinin genişleme ihtimalinin her geçen saat arttığını söyledi.

İSRAİL-İRAN ÇATIŞMASI ÇIKAR MI?

Peki İsrail ile İran savaşır mı? Bu iki ülkenin askeri kapasiteleri neler?

İsrail, Hamas saldırılarının arkasında İran'ın olduğunu ilk günden beri söylüyor. Savaşın Orta Doğu'da yayılma ihtimali her geçen gün artıyor.

İsrail toprak bakımından İran'a göre elbette daha küçük, zaten topraklarını genişletme ideali var. Çünkü son 40 yılda nüfusunu 3 milyondan 10 milyonlara çıkardı. Daha da büyüme ideali olduğu için daha büyük topraklara ihtiyacı olduğunu düşünüyor. İran, İsrail'den neredeyse 18 kat büyük bir devlet. İran'ın nüfusu da İsrail'den 10 kata yakın daha büyük.

Ordu olarak ise İran'ın kara kuvvetlerinde şu anda 534 bin muvazzaf askeri var. İsrail'de ise 120 bin civarı, yedekler ile 300 bin...

İKİ DEVLETİN DE NÜKLEER GÜCÜ VAR

İran'ın devrim muhafızları ordusu da var, İran'ı ve rejimi koruyup vurucu gücü olarak görev yapıyorlar. İran'ın savunma sanayiine ayırdığı miktarın düşük olması onu bu noktada dezavantajlı duruma düşürüyor. Son yıllarda insansız hava araçlarına yatırımları artarsa da henüz İsrail'e göre yeterli seviyede değil.

İran ve İsrail'in, her iki devletin de nükleer gücü var.

Elbette bu iki ülkenin savaş eşiğine gelmesi bir sürü devleti de harekete geçirecek, hatta geçti bile. Biliyorsunuz, ABD savaş gemisini İsrail için yolladı. Başta ABD İsrail'e destek olacak. Rusya gibi bir süper gücün de devreye gireceğini dikkate alırsak böyle bir savaşın çok kayıplar vereceği bir gerçek...

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...