İsrail-Hamas çatışmasında 11. gün: Gazze'de insani kriz derinleşiyor! Savaşın yeni aşamasına geçilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
İsrail-Hamas çatışmasında 11. gün: Gazze'de insani kriz derinleşiyor! Savaşın yeni aşamasına geçilecek

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

Son dakika... İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ederken, 2 milyondan fazla insanın yaşadığı bölgede insani kriz derinleşiyor. DSÖ, İsrail ablukasındaki Gazze'de 24 saatlik su, yakıt ve elektrik kaldığını duyurdu. İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırılarını devam ettireceklerini ve savaşın bir sonraki aşaması için hazırlıklarını sürdürdüklerini açıkladı. İran'ın dini lideri Hamaney, "İsrail'in saldırılarına yön veren ABD sorumludur" dedi.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ operasyonu gerçekleştirdi. Operasyon sonucunda bin 400’den fazla İsraillinin öldü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “savaştayız” diyerek ağır bir şekilde karşılık verileceğini duyurdu. İsrail ordusu, ‘Demir Kılıçlar’ adı verilen bir operasyon ile 2,5 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi’ne havadan, karadan ve denizden yoğun bombardıman altına aldı. İsrail saldırıları sonucunda aralarından 700’den fazla çocuğun olduğu 2 bin 814 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmada yaşananlar saat saat şu şekilde:

İSRAİL, 700'DEN FAZLA FİLİSTİNLİYİ TUTUKLADI

12:37 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından tutuklananların sayısı, çatışmaların başlamasından bu yana üç katına çıktı. 7 Ekim'den bu yana 700'den fazla Filistinli tutuklandı.

HAMANEY: İSRAİL'İN SALDIRILARINDAN ABD SORUMLUDUR

12:12 İran'ın dini lideri Hamaney, sosyal medya uygulaması X üzerinden yaptığı açıklamada, "Gazze'ye yönelik saldırılar derhal durdurulmalı, aksi takdirde direniş güçlerini ve dünya çapındaki Müslümanları kimse durduramaz. Bütün dünyanın gözünün önünde olan, Siyonist rejimin soykırım suçudur. İşgal topraklarında yaşayan yerleşim yerlerindekilerin hepsi silahlıdır. Son zamanlardaki suçlardan, İsrail'in saldırılarına yön veren ABD sorumludur." dedi.

İSRAİL'İN GAZZE'Yİ VURDU: 71 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

11:48 Filistin İçişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah şehrindeki evlere gerçekleştirdiği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM) de İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin gitmesini istediği güneydeki Han Yunus ve diğer bölgeleri bombaladığını belirtti.

İSRAİL: SONRAKİ AŞAMAYA HAZIRLANIYORUZ

11:34 İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, "Ordu, Gazze'de Hamas'a yönelik saldırılarına devam ediyor. Bir ateşkes yok, savaşmaya devam ediyoruz. Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlanıyoruz" dedi.

BIDEN YARIN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

11:07 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı. Kudüs'te İsrail Başbakanı ile yedi saatlik bir görüşme gerçekleştiren Blinken, Biden'ın ülkeyi ziyaret edeceğini de burada duyurdu.

Gazetecilere konuşan Blinken, Biden'ın ziyaretinde "İsrail'in savaş amaçları ve stratejisi hakkında kapsamlı bir bilgilendirme alacağını" söyledi. Blinken'ın aktardığına göre Biden ayrıca "İsrail'in sivil kayıpları en aza indirecek ve yardımın Gazze'deki Filistin sivillere ulaşmasına izin verecek şekilde operasyonlarını nasıl yürüteceğini" de konuşacağını belirtti.

İSRAİL LÜBNAN’I VURDU

10:28 İsrail'in gece boyunca Lübnan'ın güneyindeki bölgelere düzenlediği saldırılarda bazı sivillerin yaralandığı belirtilirken, İsrail ordusu sızma girişiminde bulunan silahlı 4 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Lübnan resmi haber ajansı NNA,, İsrail’in gece boyunca Lübnan'ın güneyindeki Ed-Duhayra beldesine topçu atışları başta olmak üzere saldırılar düzenlediğini aktardı.

İsrail-Hamas çatışmasında 11. gün: Gazze'de insani kriz derinleşiyor! Savaşın yeni aşamasına geçilecek

GAZZE’DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

10:07 BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını söyledi.

Hava saldırılarının devam ettiği Gazze'de durumun "çok trajik" olduğunu belirten Touma, "Bırakın bir sonraki günü, bir sonraki saatin ne getireceğini bilmiyoruz." dedi.

ABD: İSRAİL’E İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ŞEYİ VERECEĞİZ

09:15 İsrail’e destek göstermek amacıyla Doğu Akdeniz’e iki uçak gemisinin de bulunduğu görev gücü gönderen ABD, yardımların boyutunu artırmaya hazırlanıyor. Tel Aviv'de bulunan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Genel Komutanı General Michael Kurilla, ABD'nin İsrail'e kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlayacağını söyledi.

İSRAİL, ABD'DEN 10 MİLYAR DOLAR ACİL ASKERİ YARDIM İSTEDİ

08:53 ABD’nin en önemli gazetelerinden New York Times (NYT), İsrail'in ABD'den acil askeri yardım olarak 10 milyar dolar talep ettiğini yazdı. NYT'ye göre, yardım paketi şu anda Beyaz Saray ile koordineli olarak Kongre tarafından hazırlanıyor. Senatör Chuck Schumer, Tel Aviv'e yaptığı ziyaret sırasında, ABD'nin İsrail'e Demir Kubbe füze savunma sistemi için yedek mühimmat, hassas güdümlü bombalar, standart bombaları hassas mühimmatlara dönüştürecek JDAM kitleri ve 155 milimetrelik bombalar sağlamayı tartıştığını söylemişti.

İsrail-Hamas çatışmasında 11. gün: Gazze'de insani kriz derinleşiyor! Savaşın yeni aşamasına geçilecek

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: BU UZUN BİR SAVAŞ OLACAK

08:42 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Tel Aviv’e destek amacıyla ülkede bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile yaptığı görüşmede, "Bu uzun bir savaş olacak, bedeli ağır olacak ancak İsrail için, Yahudiler için ve iki ülkenin de inandığı değerler için kazanacağız." dedi. Doğu Akdeniz'de konuşlanan ABD savaş gemilerine atıfta bulunan Gallant, İsrail'e verdiği destek için ABD'ye teşekkür etti.

HAMAS ELİNDEKİ REHİNE SAYISINI AÇIKLADI

08:22 İsrail ile çatışmalar devam ederken Hamas, Gazze'de 200 ila 250 arasındaki kişiyi rehine olarak elinde tuttuğunu açıkladı. Rehinelere insani hukuka uygun davrandığını belirten Hamas, farklı milletlerden ellerinde olan tutsakları, "koşullar izin verdiğinde serbest bırakacaklarını" duyurdu.

BM: GAZZE’DE 24 SAAT YETECEK SU KALDI

07:45 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail bombardımanın sürdüğü Gazze'de yaşanan insani dramın "Orta Doğu'yu uçurumun eşiğine getirdiğini" söyledi. Bölgeye yardım taşıyan tırlar Mısır sınırında beklerken Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de sadece 24 saat yetecek su, elektrik ve yakıt kaldığını duyurdu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...