Batılı askeri uzmanlar kara kara düşünüyor: NATO'nun taktikleri Ukrayna'ya ağır kayıp verdirdi

Düzenleyen: / Kaynak: Insider
- Güncelleme:
Batılı askeri uzmanlar kara kara düşünüyor: NATO'nun taktikleri Ukrayna'ya ağır kayıp verdirdi

DÜNYA Haberleri  / Insider

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik başlattığı 'karşı saldırının' yavaş ilerlemesi, Batı ülkelerinin Ukraynalı askerlere verdiği savaş eğitimine yönelik eleştirilere yol açtı. Bazı Ukraynalı askerler, söz konusu eğitimlerin Rus güçleriyle karşılaştıkları savaş türünü yansıtmadığını söylüyor. Bu durum, Batılı orduların kendilerini 'doğru' şekilde eğitip eğitmediği konusunda şüpheleri de artırdı.

Ukrayna'nın Haziran ayında başlattığı karşı saldırının yavaş ilerlemesi, Ukrayna birliklerinin Batılı ordulardan aldıkları eğitimi gerektiği gibi uygulamadıkları yönündeki eleştirilere yol açtı. Peki ya sorun Ukraynalılarda değil de Batılı taktiklerdeyse? Ukrayna'nın yaşadığı bu sorun, NATO ordularının yeterli hava desteği ve lojistik olmadan savaşmak zorunda kalması durumunda neler olabileceğinin bir işareti gibi.

Ukrayna'nın karşı saldırısının hiçbir zaman kolay şekilde ilerlemeyeceğini aslında herkes biliyordu. Zira Rus kuvvetleri, savunma hatlarını geliştirmek için aylarca çalıştı; Sovyet dönemi taktikleri sürdüren Ruslar ayrıca daha yoğun ve geniş alana yayılan 'mayın tarlası' yöntemlerini de benimsedi.

Öte yandan, Ukraynalı birliklerin onlarca yıllık katı Sovyet tarzı komuta ve kontrol sistemini bir kenara bırakarak birkaç haftalık eğitimle öğrendikleri Batı tarzı taktikleri uygulayacağı fikri her zaman bir 'zorlama' olarak görülmüştü. Yeni bir savaş yöntemi öğrenmek, bırakın savaşın ortasındayken uygulamayı, barış zamanında bile yeterince zordur. 

RUS SAVAŞ TAKTİĞİNE KARŞI YETERSİZ GÖRÜLÜYOR 

İngiltere'de eğitim gören Ukraynalı askerler, İngiltere merkezli medya kuruluşu openDemocracy'ye verdiği röportajda, Batı eğitiminin, temel askerlik becerilerini öğretme açısından kötü olmasa da, Ukrayna'daki savaş için pek uygun olmadığını söyledi. Özellikle talimatlarda hendekler, mayın tarlaları, dikenli teller, tanksavar hendekleri ve ejderha dişleri (tankları durdurmaya yarayan taktik) gibi engellerle nasıl başa çıkılacağı konusu yoktu.

Batılı askeri uzmanlar kara kara düşünüyor: NATO'nun taktikleri Ukrayna'ya ağır kayıp verdirdi

Ukrayna, Rusya'nın üç müstahkem hattından ilk ve en ölümcül olanına karşı ilerleme kaydederken, Rusların savunma taktikleri ilerlemeyi yavaşlattı ve Ukrayna tarafında ağır kayıplara neden oldu.

Karşı saldırının ilk günlerinde Ukrayna saldırı birimleri NATO tarzı hareket ediyordu; Alman yapımı Leopard 2 tankları ve ABD yapımı Bradley zırhlı birlik taşıyıcılarıyla donatılmış zırhlı birliklerin Rus savunmasını hızla aşması ve arka bölgelere girmesi planlanıyordu. Ancak Ukraynalı birlikler, mayın tarlalarının ortasında sıkışıp kaldı. Rus topçuları ve saldırı helikopterleri tarafından vuruldular.

Ukrayna sonunda bu Batı taktiklerini bir kenara atıp 1917 Batı Cephesi taktiklerini uygulamaya başladı. Bazı uzmanlar, Ukrayna'nın Batı doktrinini doğru bir şekilde uygulayacak donanıma sahip olmadığını ancak Batılı orduların da bu koşullar altında bu doktrini uygulamakta muhtemelen zorluk çekeceğini iddia ediyor.

BATI ORDULARI 'YANLIŞ SAVAŞA' HAZIRLANIYOR

Soğuk Savaş sırasında güçlü bir orduya sahip olan Almanya gibi pek çok Avrupa ülkesi, son 30 yıldır savunma bütçelerini azalttı. Şimdilerde bu ülkeler, çalışmayan tank ve uçakların yanı sıra birkaç günden fazla süren yoğun çatışmalar için yetersiz sayılabilecek kadar mühimmat stoklarına sahip.

ABD ordusunun odak noktası ise Rusya ve Çin gibi güçlü ülkeler. Ancak ABD ordusunun da eleştirilen yönleri var, zira bakımı yapılmamış ve parçaları eksik olan çok sayıda uçak ve gemiye sahipler.

Batılı askeri uzmanlar kara kara düşünüyor: NATO'nun taktikleri Ukrayna'ya ağır kayıp verdirdi

Eleştirmenler, Batılı askeri düşünürlerin eğitim ve taktikleri değişen dünyaya uyarlama konusundaki başarısızlığına işaret ediyor. Örneğin, mayın tarlalarını patlayıcılarla ve mayın temizleme araçlarıyla delmek, İkinci Dünya Savaşı'nda işe yarayan bir teknikti ancak şu an işe yaramayabilir. Üstelik bütün bunların arkasında daha derin bir endişe bulunuyor; Batı orduları, 20 yıldır isyancılarla ve teröristlerle olan savaş taktiklerini sürdürerek, 'yanlış savaşa' hazırlanıyor.

İngiltere'de askeri eğitim gören Ukraynalılar, eğitmenlerinin onlara sık sık Orta Doğu'daki deneyimlerine dayanarak siviller arasındaki isyancıların nasıl tespit edileceği gibi dersler verdiğini söyledi. Hatta Ukraynalılar, ABD'nin verdiği Humvee zırhlı araçların çöl kamuflajını değiştirerek, Ukrayna'ya daha uygun yeşil bir boya ile kapladı.

ABD VE NATO'NUN SAVAŞ TAKTİKLERİ SORU İŞARETLERİYLE DOLU

ABD ve müttefikleri Rusya veya Çin ile savaşırsa, bu, iyi silahlanmış, benzer veya daha üstün ekipmanlara sahip bir düşmana karşı geniş çaplı bir konvansiyonel savaş (düzenli orduların birbirleriyle kitle imha silahları kullanmadan doğrudan çatışması) olacaktır. Kamikaze insansız hava araçlarından, karadan havaya füzelere ve hipersonik silahlara kadar, hatta siber savaştan ve bilgi operasyonlarından bahsetmeye gerek bile yok.

Batılı askeri uzmanlar kara kara düşünüyor: NATO'nun taktikleri Ukrayna'ya ağır kayıp verdirdi

Batılı ordular, iletişimlerinin engellenmesi, komuta merkezlerinin devre dışı bırakılması ve hareketleri insansız hava araçları tarafından sürekli gözetim altında olması durumunda görev yapabilecek şekilde yeterince eğitilmiş mi? Eğer muharebe mühendisleri topçular tarafından yok edilirse, müstahkem bir hattı aşabilirler mi?

En önemlisi, hava güçleri düşman önleyicileri ve uçaksavar füzeleri tarafından etkisiz hale getirilirse veya ABD ordusunun II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yeterince dayanamadığı düşman uçaklarından gelen saldırılarla karşı karşıya kalırsa NATO birlikleri ne kadar iyi performans gösterecek?

ABD Hava Kuvvetleri, halihazırda sürekli hava üstünlüğünü sağlayamadığı durumlarda nasıl savaşacağını düşünüyor. Büyük bir savaş dışında, ABD ve müttefiklerinin bu sorulara nasıl cevap verebilecekleri belli değil. 

Nispeten uygun fiyatlı insansız hava araçlarının ve modern seyir füzelerinin başarısına rağmen Ukrayna'daki savaş, eski moda silahların (zırh, top, mayın ve mayın temizleme sistemleri) hâlâ kitlesel savaşın omurgası olduğunu gösterdi. Bu silahların ölümcüllüğü ve çatışmanın yıpratıcı doğası, savaşan ülkelerin ekipman ve personel açısından ağır kayıplara karşı hazır olması gerektiğini ortaya koyuyor. 

Ukrayna'nın tecrübesinin sunduğu pek çok ders arasında belki de en değerli olanı uyum sağlayabilmek. Pek çok uzman, Rusya'nın Ukrayna'yı birkaç günde işgal edeceğini tahmin ediyordu ancak Ukrayna, sınırlı kaynaklarını o kadar iyi kullandı ki beklentilerin çok çok üstünde performans sergiledi. Böylece yalnızca işgali durdurmakla kalmadı, aynı zamanda bazı toprakların yeniden ele geçirdi ve Rus birliklerini karşı saldırı sırasında geri çekilmeye zorladı.

Bunun bedeli çok ağır oldu ve zafer belirsiz ancak taktik değiştirerek, yeni teknolojiyi benimseyerek ve bunu hızlı bir şekilde yaparak en iyi uyum sağlayanların galip gelme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Insider
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...