Mısır'da son durum, ordu harekete geçti

Mısır'da son durum, ordu harekete geçti

DÜNYA Haberleri

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyenler ile karşıtlarının başlattığı gösteriler kentin değişik alanlarında devam ediyor.

Mısır'da yaşanan siyasi kriz, tankların alana inmesinin ardından göstericiler arasında gerginlikler yaşanmaya başladı. Kahire Üniversitesi'ndeki metro istasyonu ile şarkiye vilayetine bağlı Kafrı Şeyh'te, Mursi taraftarlarıyla karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor. Göstericilerin etrafına konuşlanmış durumdaki askerlerin her an müdahale etmesi bekleniyor. Bu arada Mısır Devlet Televizyonu, marşlar eşliğinde askeri filmler yayınlamaya başladı. Orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlandı. Tankların meydanlara inmesiyle bazı grupların sevinç gösterileri yaptıkları gözlendi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve üst düzey yetkililerin yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Başkent Kahire'deki devlet televizyonu binasına girdi. Mursi yanlıları ve karşıtlarına tanıdığı süre 17.30'da dolan Mısır ordusunun önümüzdeki dakikalarda bir açıklama yapması bekleniyor. Mısır'da orduya ait tanklar, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları olmak üzere gösteri yapılan alanların çevresinde konuşlanmaya başladı.

Mısır, ordudan gelecek açıklamayı beklerken, Mursi'nin danışmanlarından "Darbe Yolda" açıklaması geldi.Mısır Cumhurbaşkanı Mursi uzlaşı hükümeti önerisinde bulunarak, destekçilerine askeri darbeye karşı şiddete başvurmadan mücadele etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'ye verdiği süre biterken Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Facebook sayfasından yapmış olduğu açıklamada Genelkurmay başkanının, ülkenin dini, milli, politik ve gençlik liderleriyle bir toplantı düzenlediği ve toplantı biter bitmez bir açıklama yapacağı bildirildi.

Mursi karşıtlarının Tahrir Meydanı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde, Mursi'yi destekleyenlerin ise Rabiatül-Adeviyye Meydanı ile Kahire Üniversitesi önünde bulunan Nahda Meydanı'ndaki bekleyişleri sürüyor.

Bugün Ordu'nun üst düzey yetkilileri tarafından yayınlanan "Son Saatler" başlıklı bir bildiride düzeni tekrar sağlama sözü verilmiş ve gerekirse teröristlere ve aptallara karşı kan dökülebileceği uyarısında bulunulmuştu. Bildiri açıkça savaşa çağrı olarak değerlendirilmiş ve Mursi tarafından demokratik bir şekilde seçildiği gerekçesiyle reddedilmişti.

BAŞKANLIK SARAYI, DEVLET TELEVİZYONU KUŞATILDI

Reuters'a konuşan güvenlik kaynakları, ordunun, devlet televizyonu binasını zırhlı araçlarla koruma altına aldığını söyledi. Aynı kaynaklar, canlı yayın departmanında görevli personel hariç kanal çalışanlarının binayı terk ettiğini belirtti.

Associated Press'e konuşan kanal çalışanları, haber merkezine giren subayların yayın akışına müdahale etmediğini aktardı.

Siyasilere halkın taleplerini yerine getirmeleri için önceki gün 48 saat mühlet veren Mısır ordusunun, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve karşıtlarına "Uzlaşın" diye tanıdığı süre TSİ 17.30'da doldu.

Mısır ordusu, taraflara verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından gerekli açıklamanın yapılacağını ancak bunun vaktinin belli olmadığını belirtmişti.

Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin resmi sosyal paylaşım sitesinde yapılan açıklamada, "Tarafımızdan yapılacak açıklama için herhangi bir süre belirlenmemiştir. Açıklama, zamanı geldiğinde yapılacaktır" denilmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun siyasi taraflara verdiği "diyalog" süresinin dolmasına az bir zaman kala "milli mutabakat hükümeti kurulabilir" önerisinde bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun siyasi taraflara verdiği "diyalog" süresinin dolmasına az bir zaman kala dün halka hitaben yaptığı konuşmada önerdiği "milli mutabakat hükümeti kurulabilir" önerisini yineledi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ülkedeki tüm siyasi gruplara söz konusu krizden çıkış için ulusal uzlaşı hükümeti kurulmasına dair önerisini tekrarladığı kaydedildi.

Halka çağrıda bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, "Askeri darbeye barışçıl şekilde direnin şiddete başvurmayın" dedi.

KOMUTANLAR MUHALİFLERLE BULUŞTU

Devlet televizyonuna yapılan müdahaleden kısa süre önce Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, kuvvet komutanlarının da katıldığı bir toplantıda muhalif ve dini liderlerle bir araya geldi.

Toplantıya muhalif Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) liderlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey, El Ezher Şeyhi Ahmed el Tayyib, Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Kardinal Tovadros ve Nur Partisi Genel Başkanı Celal Merra katıldı.

İktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ise davet edildiği halde toplantıya temsilci göndermedi.

İKİ TARAF DA GERİ ADIM ATMAMIŞTI

Mısır ordusu sabah saatlerinde Facebook sayfasından yaptığı "Son Saatler" başlıklı açıklamada, "Mısır halkını teröristlerden ve radikallerden korumak için kendi kanımızı dökmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.

Ülke çapındaki geniş katılımlı gösterilerle istifası istenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise devlet televizyonunda Mısır halkına hitaben yaptığı konuşmada, demokrasiyi savunmak için gerekirse canını vermeye hazır olduğunu söyleyerek, muhtıraya boyun eğmeyeceğinin sinyalini vermişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...