Lavrov Suriye için, 'Çifte standart uygulanıyor'

Lavrov Suriye için, 'Çifte standart uygulanıyor'

DÜNYA Haberleri

Sergey Lavrov, yeni ders yılının başladığı günde Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi öğrencilerinin sorularını cevapladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yeni ders yılının başladığı bugün Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi ve Diplomasi Akademisi öğrencileriyle görüştü. Sorularını cevaplayan Lavrov, neredeyse gündemdeki tüm uluslararası sorunlara değindi. Ancak en çok Suriye etrafındaki durum üzerinde durdu. İlk sorulardan biri, Suriye etrafındaki gelişmelerle ilgiliydi. Öğrenciler, şu anda yaşananların 10 yıl önceki Irak senaryosunun tekrarı olup olmadığını sordular. Lavrov, Saddam Hüseyin'e karşı kullanılan yöntemlerin Beşar Esad'a karşı da kullanıldığını, bu bağlamda iki durum arasında gerçekten de benzerlik olduğunu söyledi. Çünkü Saddam Hüseyn'e karşı uygulanan eylem yöntemleri şimdi Beşar Esad'a karşı uygulanıyor. Üstelik bu yaklaşımın tüm bölge için kullanıldığını belirtti: "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da çifte standartların ve kişisel faktörlerin etkisi ortada. Otoriter liderlerden birine karşı kişisel düşmanlık, devrilmesi için her şeyin yapılmasına yol açıyor. Kişisel düşmanlık duyulmayan ve Batı ortaklarımızın yardımcıları ve müttefikleri olan otoriter liderler ise söz konusu değil. Bu eylemleri, bölgenin bu denli muhtaç olduğu demokratik değişimler sloganlarıyla örtmek de mantıksız ve tutarsızdır." Irak'ta olduğu gibi Suriye'ye saldırı ihtiyacı, kitle imha araçlarının kullanımını önlemekle gerekçelendiriliyor. Oysa Irak'ta kitle imha silahları yoktu ve bunu şu anda herkes çok iyi biliyor. Lavrov, günümüzde de Esad rejiminin güya kimyasal silah kullandığına dair Amerikalıların sunduğu delillerin tenkide değmez olduğunu söyledi: "Evet, bize bazı hesaplamalar gösterdiler, ancak bu belgeler ne coğrafi koordinatları, ne isimleri, ne de numunelerin profesyoneller tarafından alındığına dair kanıtları içeriyor, yani içinde belli bir şey yok. İnternette yer alan görüntülerin doğruluğundan şüphe eden uzmanların değindiklerine ilişkin yorumlar da yoktu." Rusya Dışişleri Bakanı, Batı ülkelerinin Ortadoğu'da beğenmedikleri rejimleri devirmeye yönelik operasyonların olumlu sonuçlar vermediğini de hatırlattı. Libya buna bir örnek. Muammer Kaddafi'yi devirdikten sonra bu ülkeden tüm bölgeye silah yayılmaya başladı. Libyalı savaşçılar ise şu anda ulaşabildikleri tüm çatışmalara katılıyor. Sergey Lavrov, konuşmasının son bölümünde, Suriye'deki krizin şiddet değil, politik yolla çözüleceğine emin olduğunu ifade etti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...