Kerç Köprüsü muamması! Saldırının arkasındakiler araştırılıyor

- Güncelleme:
Kerç Köprüsü muamması! Saldırının arkasındakiler araştırılıyor

Dünya Haberleri

Kuzey Akım Boru hattındaki esrarengiz patlamalar gibi Kırım'ı karadan Rusya'ya bağlayan Kerç Boğazı Köprüsü’ndeki olayın da faili hâlâ belirsiz.

OSMAN SAĞIRLI'NIN HABERİ

Kırım Yarımadası’nı Kerç Boğazı üzerinden Rusya ana karasına bağlayan Avrupa’nın en uzun köprüsü olan Kırım Köprüsü’ndeki patlamanın arkasında kim olduğu sorusuna cevap aranıyor. Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, 19 km uzunluğundaki köprüdeki patlamaya seyir hâlindeki bir kamyonun sebep olduğunu duyururken CCTV videoları bu iddiayı destekler nitelikte. Hem kara yolu hem de demir yolu trafiğini geçici olarak durduran ve köprünün kara yolu bölümünün kısmen çökmesine neden olan önceki günkü patlamada sürücü dâhil üç kişi hayatını kaybetti.

Kerç Köprüsü muamması! Saldırının arkasındakiler araştırılıyor

ALTI SAAT BOYUNCA KAYBOLDU

Rus haber sitesi Mash’e göre, kamyon olaydan bir süre önce Rusya’nın güney Krasnodar Bölgesi’ni geçti. Aracın birkaç gün boyunca, köprü aracılığıyla Kırım’a bağlanan Taman Yarımadası dâhil olmak üzere eyaletin batı kesiminden geçtiği bildirildi. Kamyonun, daha sonra olaydan önceki gece yaklaşık altı saat boyunca CCTV görüntülerinden “kaybolmadan” önce kuzeye gittiği belirtildi. Cumartesi günü erken saatlerde, en son görüldüğü yerden arabayla 30 dakika uzaklıktaki bir köyde yeniden ortaya çıkan amonyumnitrat yüklü kamyonun bir saat sonra köprüye gittiği ve patlamanın gerçekleştiği ifade edildi. Rus istihbarat servisine (FSB) göre ise söz konusu kamyon Gürcistan, Bulgaristan ve Ermenistan topraklarından geçerek bölgeye ulaştı.

Kerç Köprüsü muamması! Saldırının arkasındakiler araştırılıyor

ŞÜPHELİ KAMYON KİME AİT?

Baza Telegram kanalına göre ise araç, Samir Yusubov isimli Rus uyruklu bir kişiye ait. Kanal, ayrıca Yusubov olduğunu iddia eden 26 yaşındaki bir adamın videosunu yayınladı. Görüntülerde Kırım Köprüsü’nde olanlarla hiçbir ilgisinin bulunmadığını iddia eden Yusubov, şu anda Rusya’da bile olmadığını ve kamyonun yük taşımacılığında çalıştığı bildirilen babasının kuzeni Makhir Yusubov tarafından kullanıldığını savundu. Yusubov, ayrıca kuzen Yusubov’un nakliye siparişlerini bir web sitesinden aldığını söyledi.

AKRABALARIYLA İLETİŞİMİ KESİLDİ

Telegram kanalı Baza, Yusubov’un akrabalarına atıfta bulunarak, Makhir Yusubov’un kamyonun fiilî sahibi olduğunu bildirdi. Kanal ayrıca, olaydan önce kamyonun kontrolden geçtiğini gösteren CCTV videolarından birinde akrabalarının onu tanıdığını kaydetti. 

Mash haber sitesi de Makhir Yusubov’un olaydan iki gün önce 6 Ekim’den bu yana akrabalarıyla iletişim kurmadığını bildirdi.

SÜRÜCÜ OLAYIN İÇİNDE Mİ?

Öte yandan Rus iş gazetesi RBK sürücünün kamyonun ne taşıdığından habersiz olabileceğini iddia etti. Gazete, isminin gizli tutulmasını isteyen bir güvenlik kaynağına atıfta bulunarak, sürücünün sözde bir gübre nakliye siparişi aldığını belirtti. Baza kanalı ayrıca, müfettişlerin Makhir Yusubov’un akrabalarının dairelerinde arama yaptığını paylaştı ancak, Rus yetkililer bunu doğrulamadı. 

PUTİN: UKRAYNA İSTİHBARATININ İŞİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım köprüsünde meydana gelen patlamanın Ukrayna istihbaratınca yapıldığını öne sürdü.
St. Petersburg kentinde Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin ile bir araya gelen Putin, olaya ilişkin şunları söyledi:
“Bu, Rusya Federasyonu’nun kritik öneme sahip sivil altyapısını yok etmeyi amaçlayan bir terör saldırısıdır. Bunu düşünen, gerçekleştiren ve sipariş eden Ukrayna istihbarat servisidir.” 
Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Bastrıkin de olayla ilgili terör suçundan dava açıldığı bilgisini paylaşarak, Rus ve yabancı uyruklu vatandaşların, patlamanın gerçekleştirilmesi konusunda Ukrayna istihbaratına yardımcı olduğunu ifade etti.
Rusya lideri Putin, bugün Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı. Zirveden radikal kararlar çıkabileceği konuşuluyor.
Bu arada Kerç Köprüsü saldırısı aynı zamanda Kremlin’de de tartışmaları alevlendirdi. Duma’da bazı siyasiler Kolektif İşbirliği Örgütünü cepheye çağırma teklifinde bulunurken Türk cumhuriyetleri Ukrayna savasına taraf olmayacaklarını açıkladı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...