Katalonya'da özerklik referandum yapılmayacak

/ Kaynak: AA
Katalonya'da özerklik referandum yapılmayacak

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya Adalet Bakanı, Katalonya özerk yönetiminin 9 Kasım'da yapmak istediği bağımsızlık yanlısı referandumun "kesinlikle yapılmayacağını" söyledi.

İspanya'nın güncel meselelerini değerlendiren Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon, "Anayasa sadece bir grubun kendi geleceğine karar vermesine müsade etmiyor. İspanyol egemenliği, İspanyol halkının geneline aittir ve egemenlikle bağlantılı herhangi bir karar, başkaları veya bir taraf tarafından alınamaz" dedi.


Gallardon, "Bunu, Ukrayna meselesinde AB de tanımıştır. Kırım tek taraflı olarak karar aldığında AB, Ukrayna Anayasası'na karşı karar alınıp uygulanamayacağını açıkladı. Bu örnek, çok açık bir şekilde anayasal kuralların çizgisini belirliyor. Ben kesinlikle eminim ki, Katalonya'da bu referandum yapılmayacak" şeklinde konuştu.


Ülkenin 2008 yılından bu yana en ciddi sorunu olan ekonomik kriz için "Tüm samimiyetimle söylüyorum kriz sona erdi" diyen Gallardon, "Ama şunu da açıkça söylemek lazım ki, kriz öncesi döneme asla dönemeyeceğiz" diye ekledi.


Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlere karşı ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) "anayasal reform" talebini de "mevcut durumda uygulanabilir" görmeyen Adalet Bakanı, nbsp;anayasal reform için yeni bir uzlaşı bulunmasını çok aşırı zor gördüğünü söyledi. nbsp;


Silahlı eylemlerini Ekim 2011'de geri dönüşü olmayacak bir şekilde bırakma kararı alan ancak siyasi zeminde varlığını sürdürme gayreti içinde olan ETA hakkında ise Gallardon, "İspanya'da terörizm ortadan kalktı ama terör örgütü ETA duruyor, bu bir gerçek" ifadelerini kullandı.


Gallardon, mayıs ayı sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için de "İspanya'da Halk Partisi, Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci parti çıkacaktır ama halkın Avrupa seçimlerine ilgisizliği bizi endişelendiriyor" diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...