Karabağ'daki çeteler teslim bayrağı çekti: 31 yıllık Ermeni işgali bir günde sona erdi
1992 yılında korkunç bir katliamla Karabağ’a giren ve sözde devlet kuran Ermeni çeteler, Azerbaycan’ın 23 saat süren operasyonu karşısında pes etti...
YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Azerbaycan toprağı Karabağ’a 1992 yılında korkunç katliamlar eşliğinde giren Ermeni çeteler, başlatılan askerî harekât sonrası teslim bayrağı çekti.
Azerbaycan ordusunun 19 Eylül’de başlattığı operasyonda, 23 saatlik nokta atışları ile Ermeni mevzileri yerle bir edildi. Son operasyonla 1992 yılında 20 bin mazlum Türk sivilin barbarca katledildiği Hocalı başta olmak üzere Hankendi, Şuşa kırsalı, Kelbecer, Hocavend, Terter, Ağdam gibi tüm merkezler yeniden Azerbaycan otoritesine geçti.
Karabağ’da tüm silah depoları, lojistik ve askerî üsleri, top ve füze bataryaları, haberleşme sistemleri İHA ve SİHA’ları imha edilen Ermeni çeteler çaresiz bırakıldı ve 31 yıllık işgal sona erdi.
BARBAR VE MEDENİ FARKI
Son operasyon süreci ve öncesinde çok yönlü kara propaganda kampanyası yürüten Ermeniler, Karabağ’da soykırım, kuşatma, açlık yalanına başvurdu. Hiçbir sivilin burnunun dahi kanamadığı operasyon sürecinin tüm dünyaya örnek olması gerektiğini vurgulayan eski Azerbaycan Dışişleri Bakanı Tevfik Zulfikarov şunları söyledi:
"Şu an Hocalı başta olmak üzere tüm işgal bölgelerinde siviller için toplanma merkezleri kuruldu. Azerbaycan hükûmeti, şehirde yaşayan tüm sivillere can ve mal güvenliği yanında vatandaşlık hakkı, gıda desteği, barınma imkânı sağlanacağını, bununla birlikte ayrılmak isteyenlere de güvenli tahliye koridoru açılacağını ilan etti.
TÜRK’ÜN ORTAK İRADESİ İLE KAZANDIK
Erivan yönetimi Karabağ’ı son operasyon sürecinde tamamen terk etti. Çünkü Karabağ’a yılda 400 milyon dolar bütçe tahsis ediyor ve bunu büyük bir yük olarak görüyorlardı. Karabağ korsan yönetimi de Fransa ve İran’a bel bağladı. Ancak her ikisi de kukla yönetimi sattı. İran’ın herhangi bir müdahalesi ülkesinin bölünmesi ile sonuçlanır.
Nüfusunun yarısı Türk ve o askerler Azerbaycan ordusuna silah sıkmaz. Diğer yandan Fransa ise zaten Afrika’da her gün bir ülkeden kovuluyor. Ayrıca Fransız Savunma Bakanlığı, yurt dışına gönderilebilecek asker sayısının en fazla 9 bin olduğunu açıkladı. Burada 9 bin Fransızın Ermenilere ne katkısı olabilir?
SIRADA ZENGEZUR VAR
"Karabağ’ın tamamında işgalin bitmesi büyük engelin aşılmasıdır" diyen Zulfikarov "Bir sonraki adım Zengezur olacak. Biz 1920 haritasındaki ısrarımızı sürdürüyoruz. Zengezur dahil gasbedilen topraklarımızı istiyoruz. Erivan ise 1976 haritasının baz alınmasında ısrarcı. O dönem Rusya bu toprakları tamamen gasp yöntemi ile elimizden aldı. Aynı Rusya, Kırım’ı Kruşçev’in Ukrayna’ya verdiğini ve bu statüyü tanımadıklarını öne sürüp işgal etti. Biz ise hiçbir biçimde imzamız, rızamız olmadan alınan topraklarımızı istiyoruz ifadesini kullandı.
KARABAĞ'A GETİRİLEN KAÇIYOR, YERLİ KALIYOR
Ermeni diasporanın önemli isimlerinden Margarita Simonyan, çetelerin "teslim olduk" açıklaması sonrası "Karabağ bitti" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. Eski Azerbaycan Dışişleri Bakanı Tevfik Zulfikarov "19 Eylül Harekâtı Ermeni faşizminin sonudur" dedi ve Karabağ’ı Ermenistan’a bağlama hayallerinin 20 Eylül deklarasyonu ile fiilen son bulduğunu belirtti.
Zulfikarov’un bundan sonra olacaklara ilişkin değerlendirmesi ise şöyle:
"Karabağ’daki Ermeni varlığı üç gruptan oluşuyor. Buraya taşınan ve 44 günlük savaş sonrası gitmeyen çete kalıntıları, sonradan getirilen siviller ve Karabağ’ın yerli Ermenileri. Sonrada taşınanlar ve işgal unsurları zaten kaçmak için yarış halinde. Yerli Ermenilerden bir kısmı kalma taraftarı. Azerbaycan hükûmetine ve Türklere güveniyorlar. Ancak 120 bin olan Ermeni varlığı birkaç hafta içerisinde 25 binlere kadar düşer ki gerçek rakam da budur. Birlikte yaşamak isteyenlere her tür güvence ve destek verilecek. Bundan kimsenin şüphesi yok.
Rus Barış Gücünün, 2020 yılından bu yana asli görevi olan tahrikleri önleme, silahlı çetelerin tasfiyesi gibi misyondan son derece uzak bir görüntü çizdiğini belirten Zulfikarov “Hatta bu çeteleri himaye etti. Şu an elde edilen statü gereği Karabağ’da varlıkları tamamen anlamını kaybetti.
Yeni oluşan durum Rusların sadece Karabağ değil, Ermenistan’daki varlığını da tehlikeye attı. Hemen her yerde Rus varlığına karşı saldırı var. Bu durum yeni bir çatışma ekseni de doğurabilir. Karabağ’da kısa süre sonra Türkiye’nin rolü daha da belirgin hâle gelecek. İstikrar ve güvenliğin garantörü olarak Türkiye çok daha önem kazandı."
KATİLLERE ÇIKIŞ YOK!
Azerbaycan hükûmeti, Karabağ’da katliama katılanların Ermenistan’a gidişine izin vermeyeceğini Erivan’a iletti. Bu kişilerin listesini Rus ve Ermeni taraflara veren Azerbaycan, listede bulunanların insani koridordan geçirilmeyeceklerini vurguladı. Listede soykırıma adı karışan siyasi, askerî isimler olduğu belirtiliyor.