Japonya'dan Kuzey Kore'ye casus uydu tepkisi
Kuzey Kore, Dünya'nın yörüngesine casus uydu fırlatmayı planlıyor. Ancak Kuzey Kore'nin uydu fırlatma girişimi konusunda Japonya'nın endişeleri var.
Kuzey Kore'nin, Perşembe ile 1 Aralık tarihleri arasında uzaya yeni bir uydu fırlatma girişimi planladığını bildirmesi, Japonya başbakanı Fumio Kishida tarafından kınandı. Japonya sahil güvenliği, roketin yörüngesinin Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi yönünde olacağı konusunda bilgilendirildiğini açıkladı. Eğer fırlatma yapılırsa, K. Kore'nin bu yıl yörüngeye casus uydu yerleştirmeye yönelik üçüncü girişimi olacak.
Öte yandan medyada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un Eylül ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyaret etmesine dikkat çekiliyor. Rusya'nın en modern uzay fırlatma merkezinde gerçekleşen görüşme sırasında Putin, müttefiki K. Kore'nin uydu geliştirmesine yardım etme sözü verdi.
"BM KARARI İHLAL EDİLİYOR" DEDİ
Japonya lideri Kishida, Aegis muhripleri ve PAC-3 hava savunma füzeleri de dahil olmak üzere ülkesinin savunma sistemlerinin herhangi bir "beklenmeyen durumun" ortaya çıkması durumunda hazır olduğunu söyledi.
Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada, "Amaç bir uydu fırlatmak olsa bile, balistik füze teknolojisinin kullanılması bir dizi BM güvenlik konseyi kararının ihlalidir. Bu aynı zamanda ulusal güvenliği de büyük ölçüde etkileyen bir konudur." dedi.
Açıklamasının devamında, Kuzey Kore'nin bu fırlatmayı yapmaması için ABD, Güney Kore ve diğer ülkelerle temas halinde olacağını söyledi.
KUZEY KORE'DEN ÜÇÜNCÜ DENEME
Kuzey Kore, bu yılın başlarında iki defa casus uydu olarak adlandırdığı uyduları fırlatmayı denemişti ancak başarısız olmuştu. Güney Koreli yetkililer, birkaç gün önce yaptıkları açıklamalarda, komşu ülkenin yeniden fırlatmaya hazır göründüğünü belirtmişti.
Pazartesi günü K. Kore, ABD'yi Japonya ve Güney Kore'ye yüzlerce füze satma ihtimali nedeniyle kınadı. Bunu, bölgede gerilimi artıran ve yeni bir silahlanma yarışı getiren tehlikeli bir eylem olarak nitelendirdi. K. Kore Savunma Bakanlığı, caydırıcılık oluşturmak ve bölgede ABD ve müttefiklerinden kaynaklanan istikrarsızlığa karşılık vermek için tedbirleri artıracağını belirtti.
Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore birliklerinin hareketlerini izleyecek bir uydu filosu planladığını söyleyerek yörüngeye askeri bir casus uydu yerleştirmeyi hedefliyor. "Gözlem" uyduları olarak adlandırdığı uyduları fırlatmak için K. Kore birçok girişimde bulundu; bunlardan biri 2016'da yörüngeye ulaşmış gibi görünüyordu ancak Güney Koreli yetkililer, bu uyduların herhangi bir sinyal iletip iletmediğini sorguluyor.
Kuzey, uzay ve askeri roket programlarını egemenlik hakkı olarak görüyor ve analistler, "casus uyduların" silahlarının etkinliğini artırmak için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
Öte yandan, Güney Kore ise, ABD'nin yardımıyla ilk keşif uydusunu 30 Kasım'da ABD ordusunun Vandenberg üssünden SpaceX Falcon-9 roketiyle fırlatacak.