İsveç Başbakanı'ndan NATO açıklaması: Türkiye kararlarını kendi alır

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsveç Başbakanı'ndan NATO açıklaması: Türkiye kararlarını kendi alır

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsveç Başbakanı Kristersson, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin onayının kesin olmadığını belirtti. Kristersson, üyeliğin onaylanmasıyla ilgili olarak, "Bu karar Türkiye'ye ait, Türkiye kendi kararlarını kendi alır." dedi.

İsveç, NATO üyeliği için Türkiye’nin üyeliğini beklerken, İskandinav ülkesinin Başbakanı Ulf Kristersson’dan dikkat çekici bir açıklama geldi. Kristersson, NATO üyeliğine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) karar vereceğini ve bunun da kesin olmadığını ifade etti.

İsveç basınına, ülkesinin NATO başvurusu hakkında açıklamalarda bulunan Kristersson, İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin karar vereceğinin altını çizdi. Kristersson, "Ekim ayında NATO üyeliğimizin onaylayacağının sözünü veremem. Bu karar Türkiye'ye ait, Türkiye kendi kararlarını kendi alır." dedi.

TBMM'nin açılmasından sonra İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki onay sürecinin "en kısa sürede" Meclis'e gönderilmesi konusunda anlaştıklarını ifade eden Kristersson, "Herkes bunu parlamento açıldıktan sonra İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanacağı yönünde yorumluyor. Artık meclis açılmış durumda. Bence de İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının zamanı geldi." ifadelerini kullandı. 

İsveç Başbakanı'ndan NATO açıklaması: Türkiye kararlarını kendi alır

İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİ

İsveç, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi sonrasında NATO’ya üye olmak istediğini duyurdu. Kuzey İttifakı’na üyelik için bütün üye ülkelerin onayı gerekiyor. Türkiye; İsveç’in üyelik talebini terör örgütlerinin ülkedeki eylemleri ve Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları nedeniyle sıcak bakmadığını dile getirmişti.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Zirvesi esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg üçlü zirveyle bir araya gelmişti.

Stoltenberg, üçlü toplantı sonrasında yaptığı basın toplantısında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götüreceğini ve kabul edilmesi için Meclis'le yakın çalışacağını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum." İfadelerini kullanarak, bunun “tarihi bir adım” olduğunu belirtmişti.

İsveç Başbakanı'ndan NATO açıklaması: Türkiye kararlarını kendi alır

ERDOĞAN: İSVEÇ VERDİĞİ SÖZLERİNİ TUTMALI

Kristersson, İsveç’te faaliyet gösteren terör örgütlerine yönelik yasal düzenleme yapacağı sözünü vermişti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Stockholm sokaklarında terör eylemleri devam ediyor. Bize verilen sözler tutulmadı. Meclisimin nasıl bir tavır alacağını göreceğiz." İfadelerini kullanmıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...