İsrailli istihbaratçılar Netanyahu'nun yargı reformuna karşı çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsrailli istihbaratçılar Netanyahu'nun yargı reformuna karşı çıktı

DÜNYA Haberleri

İsrail BaşbakanI Binyamin Netanyahu'nun yargı reformuna ilişkin tartışmalar ülkede gerilimi tırmandırıyor. 37 yedek pilotun ardından İsrail Askeri İstihbaratının özel harekat birimindeki yaklaşık 400 yedek asker de reforma tepki gösterdi. İstihbaratçılar, Netanyahu'yu kastederek “Bir diktatörle herhangi bir anlaşmamız yok ve olmayacak” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yasalaştırmak istediği yargı reformuna yönelik tepkiler ordu içinde de çığ gibi büyüyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'nde görevli olan 37 yedek pilotun eğitimlere katılmayacağını açıklamasının ardından İsrail Askeri İstihbaratının özel harekat birimindeki yaklaşık 400 yedek asker de ayaklandı. Askerler, yargı reformuna tepki olarak "hizmet etmeyi reddettiklerini" duyurdu.

DEMOKRASİ VURGUSU

İstihbaratçılar, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi, iç güvenlik teşkilatı Şin-Bet Başkanı Ronen Bar, dış istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı David Barnea’ya bu konuda bir mektup yolladı. Mektupta, İsrail'deki asker ve sivillerin “anayasal kriz durumunda Yüksek Mahkeme’nin ve başsavcının direktifleri doğrultusunda hareket edeceğini, İsrail'in hukukun üstünlüğüne bağlı demokratik bir devlet olmasını sağlayacaklarını" ifade etti.

"GENELKURMAY BAŞKANI SİZE HAYRANIZ"

Düşman hatlarının gerisinde gerçekleşen en karmaşık operasyonlardan bazılarına dahil olduklarını belirten istihbaratçılar, Genelkurmay Başkanı Halevi, Şin-Bet Başkanı Bar ve Mossad Başkanı Barnea’ya hitaben "Sizi ezelden beri tanıyoruz, size çok hayranız ve sizi seviyoruz. Her biriniz etkileyici güvenlik yolculuğunuza özel operasyonlarda başladınız. Özel operasyonlarda bize her zaman gerçekle yüzleşmemiz ve gereken bütün cesaret ve kararlılıkla üstesinden gelmemiz öğretildi” dedi.

"HÜKÜMETİN DARBE YAPMASINDAN KORKUYORUZ"

Hükümetin izlediği yolu endişeyle izlediklerini aktaran askerler "Hükümetin darbe yapmaya kararlı olmasından korkuyoruz. Bir ay öncesine kadar hafife aldığımız hiçbir şey artık hafife alınamaz ve siz hukukun üstünlüğü için son savunma hattısınız. Hukuk devleti olmadan, Yargıtay ve başsavcının önceliği olmadan ulusal güvenlik ölümcül bir şekilde zedelenir” değerlendirmesinde bulundu.

NETANYAHU'YA "DİKTATÖR" DEDİLER

İstihbaratçılar, söz konusu yargı reformunun bir sonucu olarak güvenlik personelinin uluslararası mahkemelerde yargılanmak zorunda kalacağı yönünde uyarı yaptı. İsrail’in demokratik bir devlet olmaktan çıkması halinde yedek istihbaratçılar, hizmet etmeyi reddettiklerini duyurarak "Bir diktatörle herhangi bir anlaşmamız yok ve olmayacak. Yedek askerleri bir diktatöre hizmet etmeye zorlayamazsınız. Demokrasi tamamen ve temelden garanti altına alındığında, gönüllülüğümüzü ve anonimliğimizi gururla sürdüreceğiz. Şu anda bu bizim yedek görevimiz, pes etmeyeceğiz" sözlerine yer verildi.

PİLOTLAR DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İsrail Hava Kuvvetlerinin Çekiç Filosu olarak da bilinen 69. Filosu'ndaki 40 yedek askerden 37'si yayınladıkları ortak bildiride ise şu ifadeler kullanılmıştı: 8 Mart Çarşamba günü demokrasi ve milletin birliği adına vaktimizi konuşmaya ve düşünmeye ayıracağız. Bu nedenle bu gün operasyonel faaliyet dışında yedek görevimize katılmayacağız. Haftanın geri kalanında planlandığı gibi (görevlere) katılacağız. 

YARGI REFORMUNDA NELER VAR?

İsrail'de yazılı bir anayasa bulunmuyor. Bu yüzden Yüksek Mahkeme en yüksek yargı mercii olarak görev yapıyor. Ancak yeni yargı yasası ile Yüksek Mahkeme'nin yetkileri sınırlandırılacak. Meclis, mahkeme kararlarını geçersiz kılabilecek. Yargının, hakim seçimi üzerindeki etkisi de azalacak. Reformun yasalaşması için mecliste yapılacak 3 oturumdan onay alması şart.

Bu arada, İsrail’de devletin işleyişine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine ilişkin "temel yasalar” bulunuyor. Yüksek Mahkeme, Anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.

(İHA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...