İsrail'in kararı Arapları kızdırdı

İsrail'in kararı Arapları kızdırdı

DÜNYA Haberleri

İsrail'de yaşayan binlerce Arap, Negev'de Filistinlilere ait köylerin yıkılması kararını protesto etti.

İsrail içindeki Arap köylerinden hareket eden binlerce kişi, İsrail Parlamentosu'nun Negev bölgesindeki Filistinlilere ait 20 köyün yıkılması yönünde çıkardığı yasayı protesto etmek amacıyla Bir'us Seba'daki (Beerşeva) resmi kurumlara doğru yürüyüş düzenledi.
İsrail'in köylerini yıkma ve Arapları göç ettirme politikasını kınayan pankartlar taşıyan göstericiler, "evlerini terketmeyecekleri ve direnecekleri" yönünde sloganlar attı.
İsrail Parlamentosu'ndaki Arap milletvekili Taleb es-Sani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Negev halkının asrın cinayeti olarak nitelendirdikleri söz konusu yasayı protesto etmek için yoğun katılımlı gösterileri gün boyu sürdüreceğini belirtti. Genel grevin Negev'in tümüne yayıldığını ifade eden Sani, "İsrail projesi, Arapların kendi toprağında boğulması şeklini alırsa, Negev'deki Araplar gerçek intifadayı başlatacak. Bu intifadanın sloganı 'Toprak üzerinde ölüm' olacak" dedi.
İsrail Parlamentosunun kabul ettiği yasayla, Negev'de yeni yerleşim alanlarını genişlettiğini ve şehirdeki Arapların normal yaşamını yok ettiğini vurgulayan Sani, " Yasa 20 Arap köyün yıkılması, 45 bin Arabın göç ettirilmesi ve Araplara ait 830 bin dönüm arazinin ellerinden alınmasını içeriyor" ifadesini kullandı.
İsrail'deki İslami Hareket de yaptığı yazılı açıklamada, Negev'deki Arap varlığını ortadan kaldırma projesi olarak nitelendirdiği yasaya karşı düzenlenen protesto gösterilerine en yüksek katılım sağlanması çağrısında bulundu. Açıklamada, "İsrail hükümetinin, ülkenin kuzeyindeki topraklara el koyma projelerini tamamladıktan sonra Negev'de de gerçekleştirmeye çalıştığı yeni bir Nakba'nın yaşanmasına suskun kalınamaz" denildi.
İsrail içindeki Arapların hakları konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Arap Yüksek Komitesi de yaptığı açıklamada, 21. yüzyılın en büyük Yahudileştirme projesi olarak kabul ettiği yasayı protesto etmek için Negev'de genel grev çağrısında bulunmuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...