İsrail için Uluslararası Ceza Mahkemesine gidilebilir

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İsrail için Uluslararası Ceza Mahkemesine gidilebilir

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

İsrail, Gazze’deki insanlık dışı saldırılarını, başta ABD olmak üzere Batı'nın desteğini de arkasına alarak daha da artırdı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Son günlerde kullanımı ‘savaş suçu’ olarak kabul edilen ve yasak olan fosfor bombaları da kullanılırken, İsrail’e karşı uluslararası hukuk alanında atılabilecek adımları Orta Doğu Uzmanı Hukukçu Prof. Dr. Samir Salha’ya sorduk. İsrail’in bu tür silahları yasak olmasına rağmen ilk defa kullanmadığını ancak herhangi bir yaptırımın da uygulanmadığını söyleyen Prof. Dr. Salha “Bunları daha önce gördük. Türkiye sürekli bunları gündeme getirdi. 2009’da Gazze’ye yönelik saldırılarda Türkiye devreye girdi, bu silahın kullanılması konusunda İsrail’e karşı harekete geçti. Ama maalesef bir sonuç alamadık. İsrail’in bu savaş suçları ortada, tespit ediliyor ama yaptırım konusunda sonuç almak konusunda başarı sağlanamıyor” dedi. Samir Salha “1899 Lahey Sözleşmelerine aykırı davranıyor. 1949 Cenevre Sözleşmesi'nin prensip ve ilkelerine karşı geliyor. En önemlisi 2002’de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesinin statüsüne, tüzüğüne aykırı bir yol izliyor. Bu üç sözleşmeye göre İsrail ordusu, insani hukuk ilkelerine, kurallarına karşı geliyor ve suç işliyor. İsrail hükûmeti ve ordusuna karşı birtakım hukuki işlem yapılabilir, dava açılabilir ve BM çatısı altında bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesine gidilebilir. Ancak sonuç almak da bir tartışma konusu” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...