İsrail adım adım iç savaşa gidiyor

- Güncelleme:

Dünya Haberleri

Altılı koalisyonun yönettiği İsrail’de, tartışmalı yargı düzenlemesi ülkeyi kaosa sürükledi. Başbakan Netanyahu’nun, tasarıya karşı çıkan Savunma Bakanı’nı görevden alması, öfkeyi daha da artırdı

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - İsrail tarihinin en büyük iç karışıklığını yaşıyor. Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail Meclisi’nin (Knesset) kuşatıldığı gösterilerde yüz binler sokağa indi. Yer yer şiddet görüntülerine sahne olan protestolar 150 farklı noktaya yayıldı.

Hamas Sözcüsü Dr. Sami Ebu Zuhri olayları “menfaat ve güç savaşı” olarak nitelendirdi. İsyanın üniversite, sendikalar, dış misyon, ordu ve polis dahil tüm birimlere sıçradığını kaydeden Zuhri “İsrail bir iç savaşa sürüklenebilir. Filistinliler gelişmeleri izliyor ancak Netanyahu bu durumdan çıkışı Filistin halkına dönük yeni bir işgal ve katliam süreci başlatmakta görebilir” dedi. 

İsrail adım adım iç savaşa gidiyor

DERİN ODAKLARIN ÇATIŞMASI

Netanyahu hükûmetinin yargı reformu girişimi, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden alıması, isyan ve şiddet dalgasını tetikledi. Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri “İsrail’de uzun yıllardır farklı kesimlerden yükselen itirazlar daha fazla Filistinli öldürmek ve Filistin toprağı işgal etme hedefi ile bastırılıyordu. Netanyahu, radikal unsurlarla birlikte sistemi ele geçirmek için bir dizi karar aldı. Bu durum kendi iktidarı kadar aşırı yapılara daha fazla alan açmak adına devletin yapısı ve işleyişine müdahalede idi. İktidar ve iltimaslarını kaybetmek istemeyen diğer çevreler bu duruma müdahil oldu ve kitleleri sokağa ittiler. Yaşananlar tamamen farklı ve derin odakların menfaat savaşıdır” yorumunda bulundu.

İsrail adım adım iç savaşa gidiyor

İSLAM DÜNYASI ETKİLENİR

“Son yıllarda önce Mescid-i Aksa üzerinden başlayan tahrik, Gazze ve diğer Filistin kentlerin bombalama ile devam etti” diyen Ebu Zuhri, bu yıl iç çatışma sebebiyle saldırıların yaşanmadığını kaydetti. Ebu Zuhri “Ancak şu an sokaktakiler ile iktidardakiler arasında Filistin’in işgali konusunda fikir farklılığı yok. Karmaşanın sürmesi, büyümesi işgali geriletir. Ayrıca İslam dünyasına olumlu yansımaları olacağı muhakkak’’ ifadelerini kullandı. Ebu Zuhri’ye göre Çin ve Ukrayna merkezli gelişmeler, ABD’nin İsrail’e ilgisini düşürdü. Bu sebeple ülke içerisinde farklı ülke ve etnik kökenlerden gelenlere ek gelir dağılımı ve benzer nedenlerle oluşan fay hatları kırıldı, sokaklar karıştı. Zuhri’nin dikkat çektiği bir başka husus ise özellikle eski ABD Başkanı Trump döneminde İsrail’le ilişki kurma yarışına girişen Arap ülkelerinin yaşadığı utancın, tarihe kara bir leke olarak geçmesi.

“YAKINDAN İZLİYORUZ”

Hamas’ın tüm bu yaşananları yakından izlediğini kaydeden Dr. Sami Zuhri “İsrail’in Mescd-i Aksa’yı siyonizmin merkezi kılma hevesi bitmedi; bitmeyecek. Her ne kadar iç çatışmalar tehlikeli bir boyut kazansa da Netanyahu ve destekçisi radikal Yahudiler bu krizi aşmanın yolu olarak Filistin halkına yeni bir saldırı dalgası başlatmayı görebilir. Biz de bu ihtimale karşı kendi önlemlerimizi alıyoruz” diye konuştu.

İsrail adım adım iç savaşa gidiyor

TÜM KURUMLARA SIÇRADI

Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Tagiya, şiddet sarmalının büyüdüğü İsrail’de havaalanları ve limanların kapatıldığını, birçok kurumda hizmetin durduğunu söyledi. Ebu Tagiya, en büyük rahatsızlığın işgal ordusunda başladığını, ilk olarak yedekler de başlayan isyanın hava kuvvetleri başta olmak üzere tüm silahlı kuvvetlere sıçradığı bilgisini verdi. Emniyet kademesinde de gösterilere açık destek açıklamalarının geldiğini aktaran Ebu Tagiya “Sokaktaki göstericilere her gün yenileri katılıyor. İsrail kesinlikle tarihinin en büyük sokak olaylarına sahne oluyor. Siyaset bu durumu çözmekten uzak gözüküyor. Ordunun iktidara el koyma ihtimali olabilir” dedi.

SOKAKLAR YANGIN YERİ

Yaklaşık 600 bin kişinin gösteri yaptığı ülkenin bazı şehirlerinde polisle protestocular arasında arbede yaşandı. Üst düzey bir güvenlik yetkilisi “Polis kontrolü kaybetti” dedi. Netanyahu, koalisyon ortaklarına yargı düzenlemesini askıya alma kararını iletti. Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir “Yargı düzenlemesi askıya alınırsa hükûmetten çekilirim” tehdidinde bulundu.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...