Irak kanalları, kaçırılan İsrail asıllı Rus akademisyenin videosunu yayınladı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Irak kanalları, kaçırılan İsrail asıllı Rus akademisyenin videosunu yayınladı

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

İsrail asıllı Rus akademisyen Elizabeth Tsurkov, yaklaşık dokuz ay önce Bağdat'ta kaçırılmıştı. O zamandan beri kendisinden haber alınamamıştı ancak kısa süre önce yaşadığını gösteren bir video yayınlandı.

Irak'taki bir televizyon kanalı, yaklaşık dokuz ay önce Bağdat'ta kaçırılan İsrailli-Rus akademisyen Elizabeth Tsurkov'un kaçırılmasından bu yana ilk yaşam belirtisini gösteren bir video yayınladı. İsrailli yetkililer Temmuz ayında Tsurkov'un kaçırıldığını açıklamış ve İran yanlısı grupları hedef göstermişti.

Pazartesi günü Al Rabiaa TV, Irak'taki İran yanlısı silahlı grupların Telegram kanallarında paylaştığı bir videoyu ekranlara taşıdı. Videoda, Tsurkov'un siyah bir gömlek giydiği ve dört dakikadan biraz fazla bir süre boyunca kameraya İbranice konuştuğu görülüyor.

Uluslararası haber ajansı AFP görüntüleri bağımsız olarak doğrulayamadı, ayrıca videonun ne zaman ve nerede çekildiği de belirsizken, kadının konuşmaya zorlanıp zorlanmadığını tespit etmek de şu anda imkansıza yakın.

Ne Tsurkov'un ailesi ne de İsrailli yetkililer video hakkında yorum yapmadı.

İSTİHBARATÇI OLDUĞUNU SÖYLEDİ 

Peki, akademisyen videodaki konuşmasında ne dedi? Tsurkov, Gazze Şeridi'nde İsrail ile Hamas güçleri arasında devam eden savaşa değindi. Yedi aydan fazla bir süredir gözaltında tutulduğunu, kendisini kaçıranların veya tutulduğu yerin adını belirtmeden söylüyordu. 

ABD'deki Princeton Üniversitesinde doktora öğrencisi ve New Lines Strateji ve Politika Enstitüsü öğretim üyesi Tsurkov, videoda Suriye ve Irak'ta İsrail ve ABD istihbarat teşkilatları için çalıştığını ifade etti. Ayrıca onu serbest bırakmaya yönelik herhangi bir operasyonun olmadığını da dile getirdi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Temmuz ayı başlarındaki bir açıklamasında, Elizabeth Tsurkov'un Irak'ın Kataib Hizbullah'ı (Hizbullah Tugayları) tarafından kaçırıldığını ileri sürmüştü. Ancak Hizbullah, olayla ilgisi olmadığını belirtti.

Rus pasaportuyla Irak'a giren Tsurkov'un doktora çalışmaları kapsamında ülkeye gittiği düşünülüyor. Temmuz ayının sonlarında Irak hükümeti akademisyenin ortadan kaybolmasıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Ancak o günden beri herhangi bir kanıt bulunamadı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...