Felaketin yerle bir ettiği Nepal'de acılara ilaç oluyoruz

Felaketin yerle bir ettiği Nepal'de acılara ilaç oluyoruz
DÜNYA Haberleri

Bütün çağrılara rağmen dünyanın ilgisiz kaldığı depremzedelerin yardımına Türk kuruluşları koşuyor.

OSMAN SAĞIRLI-NEPAL
Geçtiğimiz Cumartesi günü Nepal'de meydana gelen 7,9 şiddetindeki depremin bilançosu artmaya devam ediyor. BM ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nepal'de şu ana kadar depremde 6 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini, 13 bin 906 kişinin yaralandığını açıkladı. DSÖ ve Nepalli yetkililerin, uluslararası topluma, depremzedelere daha fazla yardım yapılması çağrısına ise dünya yeterli ilgiyi göstermiyor. Yetkililer, 600 bin binanın ağır hasarlı olması sebebiyle acil 2 milyar dolar yardıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
TÜRKİYE YARALARI SARIYOR
Ancak ilk günden itibaren Nepallilerin yardıma koşan Türk kuruluşları yaraları sarmak için yılmadan çalışıyor. Uluslararası Doktorlar Birliği'ne (AİD) bağlı Türk doktorlar da, UNESCO'nun tarih mirası olarak kabul ettiği tapınakları ile ünlü Durbar Meydanında Nepal'in ilk sahra hastanesini açtı. Yıkılan Bakhtapur Hastanesinin bahçesine kurulan iki ayrı hastanede günlük 800 hastaya sağlık hizmeti veriliyor. AİD'in Nepal'de hizmet veren gönüllü doktorları Dr. Ergün Akpınar, Dr. Muhammed Yaşar Sever ve Dr. Nedim Uzun, depremzedelerin çoğunda stres, panik atak gibi psikolojik bozuklukların yanı sıra dışarıda yaşamaya bağlı ateşli hastalıklar, gittikçe artan ishal, alınan darbelere bağlı ağrı, çocuklarda deri döküntüsü, kızamık, üst solunum yolu gibi vakalara rastladıklarını açıkladı. Halka içme suyu için klor tablet ve salgınlardan korunmak için de 20 bin maske dağıtacaklarını, kamplara ise ateş taraması yaptıklarını söyleyen Türk doktorlara zaman zaman başka ülkelerden gelen yabancı doktorlar da destek veriyor.
İHH KIRSALI TARIYOR
İHH yardım ekiplerinin bölgedeki erzak dağıtımları ise sürüyor. 7 yıldır Nepal'de aktif olarak Müslümanlara yönelik projeler üreten İHH İnsani Yardım Vakfı, deprem sonrası buradaki çalışmalarına daha da hız verdi. Başşehir Katmandu başta olmak üzere kırsal kesimlerdeki köylere kadar ulaşan İHH, 12 bin kişiye gıda, barınma ve hijyeni paket yardımında bulundu. İHH Acil Yardım Sorumlusu ve Nepal Kriz Merkezi Koordinatörü Erhan Çelik, Nepal'deki çalışmaların çok uzun zaman alacağını, bu süre içinde bölgede ekip bulunduracaklarını kaydetti.
TAPINAKLAR ARASINDA TÜRK HASTANESİ
AİD'in tapınakların arasında kurduğu sahra hastanesinde Türk doktorlar Nepalli depremzedelerin yaralarını sarıyor. Talepleri karşılamakta güçlük çeken doktorlara Nepal ve başka ülkelerden gelen sağlık ekipleri de destek veriyor. Öte yandan enkazlardan canlı kurtarma ümidini kaybeden Nepalli yetkililer, dün itibariyle ülkeye arama kurtarma ekiplerinin girişini yasakladı. Yardım ekiplerine ise gelmeden önce izin alma şartı getirdi.
O ESKI GÜNLERDEN ESER YOK ŞİMDİ
Dünyada en çok tarihî eserin bulunduğu şehir olarak kabul edilen Bakhtapur, depremde en ağır hasar gören yerlerden biri. Şehrin Durbar Meydanı'ndaki birçok eser yok olmuş. Budistler enkazlardan ölü çıkarmak yerine meydanı yeniden eski haline getirme telaşında.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...