Elon Musk'tan Starlink açıklaması: Ukrayna yasak olan bir şey istedi, yapmadık

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Elon Musk'tan Starlink açıklaması: Ukrayna yasak olan bir şey istedi, yapmadık

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Elon Musk'ın Ukrayna'da internet altyapısını güçlendirmek amacıyla savaşın başında bölgeye gönderdiği Starlink ağı hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Musk'ın Starlink ağını keserek Ukrayna’nın Kırım açıklarındaki Rus donanmasına saldırısını engellediği ileri sürüldü. Musk, bugün yaptığı sosyal medya paylaşımı ile bunun nedenini açıkladı.

Gazeteci ve yazar Walter Isaacson, 12 Eylül’de piyasaya sürülecek 'Elon Musk' biyografisinde çarpıcı iddialar ortaya attı. Kitapta aktarılanlara göre, 'dünyanın en zengin insanı' konumundaki Elon Musk, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı planladığı bir saldırıyı engelledi. Ukrayna’nın Kırım’daki Rus deniz üssüne yönelik insansız deniz aracı (İDA) ile saldırı girişimine müdahale eden Musk, üs bölgesinde Starlink internet bağlantısını kesti.

Starlink üzerinden kontrol edilen 400 kilo patlayıcı yüklü İDA’nın kontrolünün kaybedildiği ve saldırının engellendiği ifade edildi. Türkiye Gazetesi'nin dün derlediği bilgilere göre, Musk’ın saldırıya müdahale etmesinin altında Putin’in ‘Kırım’a yönelik saldırıya nükleer karşılık veririz’ tehdidinin yer aldığı konuşuluyor. Zira Musk, muhtemel bir nükleer savaşın başlamasından korkmuş olmalı ve bu savaşa yol açan faktörlerden birinin, kendi şirketi SpaceX tarafından geliştirilen Starlink uyduları olmasını istemedi. 

'UKRAYNA ÇOK İLERİ GİTTİ'

Kırım'da Starlink ağının kapatılmasının ardından Ukraynalı yetkililerin Musk’a 'yalvardığı' ancak isteklerinin kabul edilmediği de kitapta geçen iddialar arasında. Musk, sinyalin tekrar açılmasını isteyen Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mikhail Fedorov'a Ukrayna'nın Kırım'a saldırarak 'çok ileri gittiğini' söyledi ve Starlink'in insansız hava aracı saldırıları için değil, barışçıl şeyler için tasarlandığını belirtti.

Musk hakkındaki bu son iddialar dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Tartışmalar alevlenirken, Elon Musk Twitter (X) hesabı üzerinden yeni bir açıklama yaptı.

'KIRIM'I KAPSAMA SÖZÜ VERMEDİK'

Musk, Walter Isaacson'un X'teki paylaşımına cevap verdi. Isaacson, "Starlink meselesini açıklığa kavuşturmak gerekirse: Ukraynalılar kapsama alanının Kırım'a kadar mümkün olduğunu düşünüyordu ancak öyle olmadı. Musk'tan Rus filosuna yönelik insansız hava aracı saldırıları için bunu etkinleştirmesini istediler. Musk bunu aktif etmedi, çünkü muhtemelen haklı olarak bunun büyük bir savaşa yol açacağını düşünüyordu." şeklinde bir paylaşım yaptı. 

https://twitter.com/elonmusk/status/1700345943105638636

Elon Musk ise Isaacson'un paylaşımını alıntılayarak, Starlink'in Kırım bölgesinde kullanılmasına ilişkin hiçbir zaman söz vermediklerini tekrarladı:

"Çok takdir ediyorum, Walter. Ukrayna'dan gelen bir talep üzerine harekete geçmeyi reddetmem ile Ukrayna'yı engellemek için Starlink'te kasıtlı bir değişiklik yapmamın anlamı oldukça farklı.

Hiçbir noktada ben ya da SpaceX'ten herhangi biri Kırım'ı kapsama sözü vermedik. Üstelik sivil bir sistem olduğumuz için hizmet şartlarımız Starlink'in saldırgan askeri eylemlerde kullanımını açıkça yasaklıyor, dolayısıyla onlar yine açıkça yasaklanmış bir şey istiyorlardı.

SpaceX, ABD hükümeti için Starlink'e benzeyen ancak çok daha küçük olan Starshield'ı inşa ediyor, çünkü milyonlarca kullanıcıyla uğraşmak zorunda kalmayacak. Bu sistem ABD hükümetinin mülkiyetinde ve kontrolünde olacak."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...