Elon Musk ile Fransız haber ajansı arasında telif krizi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Elon Musk ile Fransız haber ajansı arasında telif krizi
DÜNYA Haberleri

Fransa merkezli haber ajansı AFP, Elon Musk'ın sosyal medya şirketi X'e haber ödemeleri için telif davası açtı. Milyarder iş insanı, haber ajansının 2019 AB yasalarından kaynaklanan davasını 'tuhaf' olarak tanımladı.

Fransız haber ajansı Agence France-Presse (AFP), sosyal medya platformu X'i (eski adıyla Twitter) haber dağıtımı için ödeme yapmayı reddetmekle suçlayarak Elon Musk'ın X'ine dava açtı. AFP, haber içeriklerinin platformda paylaşımı için adil tazminat hesaplamasına izin verecek bilgileri teslim etmeye zorlamak üzere X hakkında Paris'te dava açtı.

Haber ajansının bu davasının temelinde, Avrupa Birliği tarafından 2019'da kabul edilen ve çevrim içi platformların yayıncılarla haberlerin ücretini müzakere etmesini zorunlu kılan yasa bulunuyor. 

Basın haklarının benimsenmesinde önde gelen savunuculardan biri olduklarına vurgu yapan haber ajansı, "AFP, davaya olan bağlılığında sarsılmaz olmaya devam ediyor" şeklinde açıklama yaptı. 

Geleneksel haber kuruluşlarını eleştiren Musk, AFP'nin davasını "tuhaf" olarak nitelendirdi. Milyarder isim, "Reklam geliri elde ettikleri sitelerine gelen trafik için *onlara* ödeme yapmamızı istiyorlar da biz istemiyoruz!?" diye yazdı. 

META, KANADA'DA HABER İÇERİKLERİNİ KALDIRDI

Reklam gelirlerindeki azalmayla mücadele eden haber kuruluşları, X, Meta ve Google gibi platformların içeriklerinin barındırılmasından elde edilen kârları paylaşmaları için çabalıyor. Kanada, 2021'de Avustralya tarafından benzer bir modelin benimsenmesinin ardından, geçtiğimiz ay büyük internet platformlarının haber yayıncılarına içerikler için tazminat ödemesini gerektiren bir yasa çıkardı.

Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta, Salı günü yaptığı açıklamada, mevzuata cevaben Kanada'daki kullanıcıların haberlere erişimini sona erdirme sürecini başlattığını duyurdu.

Google'ın ana şirketi Alphabet, Fransa'nın anti-tröst gözlemcisinin teknoloji devini müzakerelere katılmadığı için 500 milyon Euro para cezasına çarptırmasının ardından, geçtiğimiz yıl Fransız yayıncılarla arama motoru sonuçlarında görünen içerik için ödeme yapmak üzere bir anlaşma imzaladı.

(Kaynak: Al-Jazeera)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...