Dünyanın en büyük buzdağı harekete geçti

Düzenleyen: / Kaynak: BBC News
- Güncelleme:
Dünyanın en büyük buzdağı harekete geçti

DÜNYA Haberleri  / BBC News

Dünyanın en büyük buzdağı, 30 yılı aşkın süredir okyanus tabanına sıkışıp kalmıştı. Ancak uzun bekleyişin ardından buzdağı harekete geçti. Bilim insanları şimdi buzdağının hareketini anbean takip ediyor.

"A23a" adı verilen buzdağı, 1986 yılında Antarktika kıyı şeridinden doğdu ancak neredeyse hemen o anlarda Weddell Denizi'nde karaya oturdu, bir buz adası haline geldi. Yaklaşık 4.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle birçok ülkenin başkentinden bile daha büyük. 

Geçtiğimiz yıl hızla sürüklendiği görüldü ve buzdağı şimdi Antarktika sularının ötesine taşmak üzere.

Gerçek bir dev olan A23a buzulunun etkileyici olan yönü yalnızca genişliği değil. Bu buz tabakası yaklaşık 400 metre kalınlığındadır. Karşılaştırma için, Avrupa'nın en yüksek gökdeleni olan London Shard'ın yüksekliğinin yalnızca 310 metre olduğunu belirtelim.

A23a, Beyaz Kıta'nın Filchner Buz Rafından gelen kitlesel buzdağı 'salgını'nın bir parçasıydı. O zamanlar bir Sovyet araştırma istasyonuna ev sahipliği yapıyordu ve bu da buzağılamanın ne kadar zaman önce gerçekleştiğini gösteriyor.

Moskova yönetimi, kaybolacağı endişesiyle Druzhnaya 1 üssündeki ekipmanların kaldırılması için bir ekip gönderdi. Ancak düz kaya, derin omurgası onu Weddell denizinin dip çamurlarına sabitleyene kadar kıyıdan fazla uzaklaşmamıştı.

BUZDAĞI 30 YIL SONRA NEDEN HAREKETE GEÇTİ? 

Peki, neden neredeyse 40 yıl sonra A23a şimdi harekete geçiyor? İngiliz Antarktika Araştırması'ndan uzaktan algılama uzmanı Dr. Andrew Fleming bu soruya şöyle cevap verdi:

"Birkaç meslektaşıma bu konuyu sordum, raf suyu sıcaklıklarında buna neden olabilecek muhtemel bir değişiklik olup olmadığını merak ettim, zamanının geldiği yönünde hemfikir olduk. 1986'dan beri çakılıp kalmıştı ama sonunda (boyut olarak) kavramayı kaybedecek ve hareket etmeye başlayacak kadar küçülecekti. İlk hareketi 2020'de fark ettim." 

A23a, son aylarda rüzgarlar ve akıntıların etkisiyle büyük bir hamle yaptı ve şu anda Antarktika Yarımadası'nın kuzey ucunu geçiyor. Weddell'deki çoğu buzdağı gibi, A23a da "buzdağı geçidi" olarak bilinen bir yol üzerinden Güney Atlantik'e doğru ilerleyecek.

Nihayetinde, ne kadar büyük olursa olsun tüm buzdağları erimeye ve yok olmaya mahkumdur.

ARAŞTIRMACILAR DÜNYANIN EN BÜYÜK BUZDAĞINI İNCELİYOR 

Bilim insanları A23a'nın ilerleyişini de yakından takip edecek. 

Güney Georgia'ya karaya oturması halinde, adada üreyen milyonlarca fok, penguen ve diğer deniz kuşları için sorun yaşanabilir. A23a'nın devasa kütlesi, hayvanların normal yiyecek arama yollarını bozarak yavrularını düzgün bir şekilde beslemelerini engelleyebilir.

Öte yandan, buzdağlarını yalnızca Titanik olayı gibi gemiler için tehlikeli olarak görmemeli, buzdağlarına çok daha geniş bir çerçeveden bakmak gerekiyor. Bu büyük buzdağları eridikçe, Antarktika'nın kaya yatağını kazıyan buzulların bir parçası olur ve buzlara karışan mineral tozları serbest kalır. Bu toz, okyanus besin zincirlerinin temelini oluşturan organizmalar için bir besin kaynağıdır.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: BBC News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...