Dünya kavruluyor! Sıcaklık rekora koşuyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya kavruluyor! Sıcaklık rekora koşuyor

DÜNYA Haberleri

Dünya genelini etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, küresel ortalamanın üzerinde en sıcak günlerin yaşanmasına yol açarken; Dünya Meteoroloji Örgütü, "Dünya, daha yoğun sıcaklık dalgalarına hazır olmalı" uyarısında bulundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), son dönemde özellikle kuzey yarım kürede ve dünya genelinde etkili olan aşırı sıcaklarla ilgili uyarılarda bulunuyor.

WMO'ya göre, Avrupa kıtasında etkili olan sıcaklıkların yanı sıra ABD'nin güneyi, Kuzey Amerika, Asya'nın bazı bölgeleri, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de sıcaklıklar, bu hafta uzun süre 40 derecenin üzerinde seyretti ve eş zamanlı sıcak hava dalgası meydana geldi.

DENİZ SICAKLIĞI REKOR SEVİYEDE

Dünya genelinde 1980'den bu yana 6 kat artış gösteren sıcaklıkların endişe verici olduğuna işaret eden WMO, deniz yüzeyi sıcaklıklarının mayıs, haziran ve temmuzda rekor seviyeye ulaştığını, sıcak hava dalgası nedeniyle bazı ülkelerde ulusal sıcaklık rekorlarının kırıldığını ve kırılmaya devam edeceğini belirtti.

EN SICAK HAZİRAN AYI

Öte yandan Copernicus İklim Değişikliği Servisi'ne göre, "geçen ay dünya genelinde yaşanan en sıcak haziran ayı" oldu.

Antarktika deniz buzu, ortalamanın yüzde 17 altına inerek en düşük seviyesine ulaştı. 

AVRUPA EN HIZLI ISINAN KITA

WMO ve Copernicus'un ortak raporu Avrupa'nın en hızlı ısınan kıta olduğunu, 1980'lerden beri kıtadaki sıcaklık artışının küresel ortalamanın iki katına çıktığını ortaya koydu.

Rapora göre, Avrupa'daki sıcaklık her 10 yılda 0,5 derece arttı. 

İspanya, İtalya ve Yunanistan'da temmuz sıcaklıkları 40 derecenin üstüne çıktı. 

ASYA'DA SICAKLIK REKORU

Pakistan Meteoroloji Departmanının verilerine göre, Belucistan eyaletinin Turbat şehrinde 7 Haziran'da ölçülen 49,5 derecelik hava sıcaklığı, "Pakistan'da 2023'te kaydedilen en yüksek sıcaklık" olarak kayıtlara geçti.​​​​​​​

Hindistan, "bu yıl 122 senenin en sıcak şubat ayını" yaşadı. 11 kişinin yaşamını yitirmesi olayın ciddiyetini gözler önüne serdi.

Çin, son günlerde 35 derecelere ulaşan hava sıcaklıklarıyla 1961'den bu yana kaydedilen en sıcak günlerini yaşıyor.

Japonya'da da 38 dereceye ulaşan aşırı sıcaklar, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. 

Öte yandan Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da sıcaklık 50 dereceye kadar yükseldi.  Asya Kafkasya bölgesinde "en soğuk bölgeler" bile 40 dereceyi gördü.

ABD'de ise termometreler 50 dereceye dayandı.

Afrika'nın güneyi karla, diğer bölgeleri aşırı sıcaklarla mücadele ediyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...