Dışişleri'nden Gazze'de ateşkes açıklaması: 'Tam riayet bekliyoruz'

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Dışişleri'nden Gazze'de ateşkes açıklaması: 'Tam riayet bekliyoruz'

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin altı haftadan uzun süredir saldırılarının devam ettiği Gazze’de çatışmalara 4 günlük insani araya ilişkin ' Taraflar arasında mutabakata varılmasını, akan kanın bir nebze olsun hafifletilmesi bakımından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Gazze’ye girişine izin verilen insani yardım miktarının artırılmasını da kapsayan mutabakata tam riayet edilmesini bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları 47. gününde devam ederken iki taraf arasında belirli sayıda esir takasını içeren 4 günlük geçici ateşkes anlaşması yapıldı. Söz konusu ateşkese ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

'İsrail güçlerinin altı haftadan uzun süredir saldırılarının devam ettiği Gazze’de çatışmalara 4 günlük insani ara ilanı konusunda taraflar arasında mutabakata varılmasını, akan kanın bir nebze olsun hafifletilmesi bakımından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.

Rehine ve tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını ve Gazze’ye girişine izin verilen insani yardım miktarının artırılmasını da kapsayan mutabakata tam riayet edilmesini bekliyoruz.

Bu insani aranın, çatışmaların bir an önce tamamen sona erdirilmesine yardımcı olmasını ve iki devletli çözüm temelinde, adil ve kalıcı bir barışa yönelik bir süreci başlatmasını temenni ediyor, Katar’ın bu mutabakata varılmasını sağlayan çabalarını takdirle karşılıyoruz.'

İNSANİ ARA YARIN 10:00'DA BAŞLAYACAK

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Ebu Merzuk ise Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, 4 günlükçatışmalara  insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşının yarın saat 10.00'da başlayacağını söyledi.

Anlaşmanın detayları İsrail Başbakanlık Ofisi'nden gece saatlerinde yapılan açıklamada, kabinenin dün akşam yapılan oylamada Gazze’deki esirlerin tümünün serbest kalması hedefinin ilk aşamasını onayladığı duyuruldu.

Açıklamada, “Buna göre kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 gün boyunca serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor. Her 10 rehinenin serbest bırakılması, çatışmalara ek 1 gün ara daha verilmesini sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

150 FİLİSTİNLİYE KARŞILIK 50 İSRAİLLİ REHİNE BIRAKILACAK

Hamas’tan yapılan açıklamada ise anlaşma kapsamında İsrail hapishanelerinde bulunan 150 Filistinli kadın ve çocuk karşılığında 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı ifade edildi. Anlaşmayla ayrıca yakıt, insani ve tıbbi yardım taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi’ne girmesine izin verileceği belirtildi. İsrail'in ateşkes süresince Gazze Şeridi'nde kimseye saldırmayacağını veya kimseyi alıkoymayacağını taahhüt ettiği vurgulandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...