Dilleri varıp da bir terör diyemediler

Düzenleyen:
Dilleri varıp da bir terör diyemediler

DÜNYA Haberleri

Batı, İstanbul’daki hain terör saldırısıyla ilgili olarak çirkin yüzünü bir defa daha gösterdi. Saldırıya “terör” demeyen ‘medeni’ Batılılar, sadece Tweet atıp ‘saldırı’ tabirini kullandı ve ‘kınamak’la yetindi.

İstanbul’daki hain terör saldırısının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan “Kendi yasımızı kendimiz tutacağız. Teröre terör diyemeyen ve teröre hamilik yapan ülkelerden zaten bir şey beklemiyoruz” sözleri ne yazık ki, acı bir şekilde bir defa daha ispatlandı. PKK’dan FETÖ’ye, DHKP-C’den PYD’ye kadar terör örgütlerinin hepsine ev sahipliği yapan, kucağını açan, PKK terörüne “insan hakları mücadelesi” yaftasıyla sahip çıkan Batı, İstanbul’daki hain saldırıya da “terör” demeyerek çirkin yüzlerini bir kez daha ortaya koydu. Özellikle Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, saldırıyı sadece “kınadıklarını” belirtirken, açıklamalarında “terör” kelimesine hiç yer vermemeleri dikkat çekti. AB yetkililerinin çoğunun duyarsız kaldığı İstanbul Beşiktaş’taki Vodafone Arena yakınında gerçekleşen terör saldırısına tepkiler, kısa Tweet mesajlarıyla geçiştirildi. Saldırının üzerinden saatler geçmesine rağmen, ne AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ne de AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker herhangi bir açıklama yaptı.

 SADECE “KINADILAR”...
 Türkiye düşmanlığını en üst seviyeye çıkarmasıyla bilinen AP Başkanı Martin Schulz ise, saldırıdan saatler sonra Twitter hesabından yaptığı kısa açıklamada “Kalbim, Türk vatandaşları ve saldırı kurbanlarının aileleriyle beraber, onlarla dayanışma içindeyim” ifadelerini kullandı ancak “terör” kelimesini kullanmaktan ısrarla kaçındı. Türkiye düşmanlığını her fırsatta ortaya koyan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise “İstanbul’dan gelen haberleri takip ediyorum. Yetkililerle irtibat hâlindeyim. Tüm Türkiye vatandaşlarıyla dayanışma içindeyiz” açıklamasında bulundu. Mogherini de, tıpkı Schulz gibi, “terör” kelimesine açıklamasında yer vermedi. AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ise, “terör” kelimesine hiç değinmeden “İstanbul’daki saldırıyı şiddetle kınıyorum. Şiddetin demokratik toplumlarda hiç bir yeri yoktur” ifadelerini kullanmakla yetindi. 

FT BAHANEYİ BULDU
 Bu 3 yetkilinin açıklamalarında saldırının terör eylemi olarak nitelendirilmemesi ve terör ifadesinin kullanılmaması dikkati çekti. AB kurumları ve yetkilileri, Paris, Brüksel ve Nice terör saldırılarından sadece dakikalar sonra tepki vermişti. Mogherini, 22 Mart’ta meydana gelen Brüksel’deki terör saldırılarıyla ilgili açıklaması sırasında ağlamıştı. Türkiye düşmanlığını her fırsatta ortaya koyan İngiliz Financial Times ise, hain saldırının Türkiye’deki siyasi gelişmeler ve Başkanlık tartışmalarının sonucu olduğunu ileri sürdü. Gazete “Yeni Anayasa taslağı ve Başkanlık tartışmaları bu saldırıyı getirdi” yorumunda bulunarak, Türkiye düşmanlığında yeni bir sayfa açtı. Gazetenin haberinde “Saldırı, Adalet ve Kalkınma Partisinin Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını güçlendirecek ve 2029 yılına kadar ülkeyi yönetmesine imkân tanıyacak yeni anayasa taslağının kamuoyu ile paylaşmasından saatler sonra gerçekleştirildi” dedi.

 “ÇOK BAŞARILI SALDIRI”
Öte yandan, Almanya’nın terör örgütü PKK’yı destekleyici tutumunun bir başka örneği daha yaşandı. Eski adı Almanya’nın Sesi olan Deutsche Welle (DW) haber kuruluşunun muhabiri Chase Winter İstanbul’daki terör saldırısını “çok başarılı bir PKK / TAK terör saldırısı” olarak niteledi. DW muhabiri, tepki almasının ardından PKK’yı övmek istemediğini savundu. Fakat Twitter kullanıcıları Winter’ı PKK’lı teröristlerle aynı karede yer aldığı fotoğrafları paylaşarak protesto etti. DW gibi aynı şekilde BBC, CNN International ve Reuters ajansları da İstanbul’daki hain saldırı haberini dünyaya geçerken, “terör” ifadesini kullanmamaya büyük gayret gösterdi. BBC, CNN ve Reuters ajansı, hain terör saldırısı için, sadece “İstanbul’da çifte patlama” ifadesini kullandı. Öte yandan, Türkiye’nin yanında olduğunu belirten çok sayıda ülkeden de mesajlar geldi. ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada “Kalplerimiz ve dualarımız bu gece İstanbul halkıyla birlikte. Bu geceki korkak saldırıyı kınıyor, teröre karşı yanında yer aldığımız Türk halkının cesaretine saygı duyuyoruz” denildi.

TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da ABD’nin, İstanbul’daki terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını bildirdi. AB’den terör kelimesini ilk kullanan ise Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Sözcüsü Daniel Holtgen oldu. Holtgen “Bütün Avrupalı hükümetlerle birlikte, İstanbul’da gerçekleşen ve masum sivillerin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınıyoruz” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da “Birleşik Krallık, terörle mücadelede Türkiye ile çalışmaya bağlıdır” ifadelerini kullandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, İstanbul’daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz” açıklamasını yaptı.

Allah ana vatan Türkiye’yi korusun
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev “Türkiye’deki terör olayları beni çok üzüyor. Benim için bu çok büyük bir acı, büyük bir kayıp. Çünkü ben Türk halkını ve Türkiye’yi çok seviyorum. Allah ana vatanımızı korusun. Allah, Türkiye’ye destek versin” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, faillerin ve azmettiricilerin mutlaka bunun bedelini ödeyeceklerini belirtti. Putin “İstanbul’daki saldırı dünyanın teröre karşı ortak hareket etmesine ihtiyaç olduğunu göstermiştir” dedi. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev de, teröristlerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Tamas Menczer ise ‘’Avrupa Birliği’nin güvenliği Türkiye’nin istikrarı ile başlar. Bu yüzden bu tür saldırılar Avrupa Birliği’ne karşı da yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...