Çin'den İsrail-Filistin çatışması için arabulucu önerisi: Erdoğan'dan daha iyisi yok

Düzenleyen: / Kaynak: TRT Haber
- Güncelleme:
Çin'den İsrail-Filistin çatışması için arabulucu önerisi: Erdoğan'dan daha iyisi yok

DÜNYA Haberleri  / TRT Haber

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Çin'den dikkat çekici bir öneri geldi. Çinli akademisyen Huisheng, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik gücüne ve Ukrayna-Rusya arasındaki çabalarına dikkat çekerek, "Erdoğan'dan daha iyisi yok" dedi.

İsrail ile Hamas arasında binlerce kişinin hayatını kaybettiği çatışmalar 6. gününe girerken, Türkiye, gerilimin sonlandırılması için çalışmalar sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki ülkelerin liderleriyle telefon diplomasisi gerçekleştirirken, İsrail’in 2 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik sivil-asker ayrımı gözetilmeden gerçekleştirilen saldırılarına da tepki gösterdi.

“İSRAİL DEVLET GİBİ DAVRANMALI”

Erdoğan, AK Parti’nin Meclis’teki grup toplantısında yaptığı konuşmada Tel Aviv yönetiminin aşırıya kaçan saldırılarını direkt eleştirerek, “İsrail, devlet gibi değil örgüt gibi davranırsa, sonunda örgüt gibi muamele görmeye başlayacağını unutmamalıdır" ifadesini kullandı.

Sözlerine devam eden Erdoğan, "İsrail topraklarındaki sivillerin öldürülmesine açıkça karşı çıkıyoruz. Aynı şekilde, Gazze'deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden sürekli bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini de asla kabul etmiyoruz," dedi.

Çin'den İsrail-Filistin çatışması için arabulucu önerisi: Erdoğan'dan daha iyisi yok

ÇİNLİ AKADEMİSYEN: İSRAİL-FİLİSTİN İÇİN UMUT TÜRKİYE VE ERDOĞAN

Erdoğan bu açıklamaları dünyada dikkatle takip edilirken, Çin’in Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Direktörü Shou Huisheng’den oldukça çarpıcı bir değerlendirmeye imza attı. Huisheng, Türkiye’nin İsrail-Filistin çatışmasını sonlandırmak için gösterdiği çabaya vurgu yaparak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderlik gücü, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemi ve zengin kültürü Türkiye’ye avantaj sağlıyor." dedi.

Çinli akademisyen, “Bu yüzden Türkiye’nin yumuşak gücü oldukça fazla. Diğerlerini bir masaya oturtup, sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için Türkiye mükemmel bir ara bulucu, mükemmel bir köprü diyebilirim. Ukrayna krizinde Türkiye bu özelliğini açıkça ortaya koydu. İsrail-Filistin sorununda da ara bulucu pozisyonunda olabilir." İfadesini kullandı.

“ARABULUCULUK İÇİN ERDOĞAN’DAN DAHA İYİ ADAY YOK”

TRT Haber'e konuşan Huisheng, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında ara buluculuk yapacak daha iyi bir aday olmadığına da işaret etti.

"İsrail-Filistin sorunu insanlık tarihinin gördüğü en zorlu anlaşmazlığın başında geliyor. Umarım Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan böylesi önemli sorunda çözümüne katkıda bulunabilir."

Huisheng, Türkiye'nin çözüme yapacağı katkı ile küresel imajını daha da yükselteceğine, gücünü artıracağına vurgu yaptı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: TRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...