Çin, Ortadoğu'daki etkisini artırıyor! Suriye'ye stratejik ortaklık teklifi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Çin, Ortadoğu'daki etkisini artırıyor! Suriye'ye stratejik ortaklık teklifi

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Çin, Suriye yönetimine "stratejik ortaklık" teklifinde bulundu. Beşar Esad'ın Pekin ziyareti esnasında yapılan teklif, Pekin yönetiminin Ortadoğu'da etkisini artırmak istemesinin bir parçası olarak görülüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyarette Devlet Başkanı Şi Jinping ile ülkenin liman kenti Hangzhou’da bir araya geldi. Esad tarafından 2004 yılından bu yana ilk defa gerçekleştirilen ziyarette, ülkesine yönelik yaptırımlara karşı destek aradığı ifade ediliyor.

Esad’ın büyük umutlarla gerçekleştirdiği ziyarette, Jinping, iç savaş nedeniyle alt yapı ve ekonomin çöktüğü ülkeye yardım etmeyi teklif etti. Cinping, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "İstikrarsız ve belirsiz bir uluslararası ortam karşısında Çin, dostane işbirliği ve uluslararası adalet ve hakkaniyetin korunması adına Suriye ile çalışmaya devam etmeye hazırdır" ifadelerini kullandı.

Çin, Ortadoğu'daki etkisini artırıyor! Suriye'ye stratejik ortaklık teklifi

SURİYE’YE DESTEK AÇIKLAMASI

Çin devlet medyasına göre; Çin'in "Suriye'nin dış müdahaleye ve tek taraflı zorbalığa karşı çıkmasını desteklediğini" söyleyen Jinping, Suriye'nin yeniden inşasını destekleyeceğini de ifade etti. Jinping’in ayrıca, Suriye’deki yıkımın giderilmesine yardımcı olmak amacıyla ilişki düzeyinin “Stratejik ortaklık” seviyesine çıkmasını önerdiği bildiriliyor.

Jinping’in önerdiği “stratejik ortaklık” Çin diplomasisinde, askeri konular dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası ilişkilerde yakın işbirliği anlamına geliyor. Pekin yönetiminin Şam ile “stratejik ortaklık” arzusunun altında yatan neden ise Orta Doğu bölgesinde etkisini artırmak istemesi olarak yorumlanıyor. Çin, son yıllarda bölgedeki etkinliğini ciddi anlamda artırdı. Pekin, Mart ayında Suudi Arabistan ile İran arasında arabuluculuk yaparak iki ülkenin yedi yıldır süren diplomatik anlaşmazlığının son bulmasına yardımcı olmuştu.

Çin, Ortadoğu'daki etkisini artırıyor! Suriye'ye stratejik ortaklık teklifi

İPEK YOLU İNİSİYATİFİ

Cinping, tarihi İpek Yolu boyunca altyapı inşa etmeyi ve Çin'in küresel güvenlik yaklaşımını teşvik etmeyi amaçlayan amiral gemisi girişimlerine atıfta bulunarak, Suriye'nin diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesine destek verdi. Ancak Reuters'ın haberine göre; analistler, zayıf güvenlik ve vahim mali durumu göz önünde bulundurulduğunda, Çinli firmaların Suriye'ye yatırım yapma konusunda çok iştahlı olduklarından şüphe duyuyor.

Suriye'deki herhangi bir Çin yatırımı ya da başka bir yatırım, yatırımcıyı 2020'de Sezar Yasası kapsamında bu devletle iş yapan herkesin varlıklarını dondurabilecek ABD yaptırımlarına dahil etme riski de taşıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...