BM yetkilisinden İsrail çıkışı: İşgal ettiği bölgede meşru müdafaa hakkı iddia edemez

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
BM yetkilisinden İsrail çıkışı: İşgal ettiği bölgede meşru müdafaa hakkı iddia edemez

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Albanese, Filistin’i işgal eden İsrail’in uluslararası hukuka göre meşru müdafaa hakkı iddiasında bulunamayacağını belirtti. İsrail güçlerinin Filistin halkına karşı soykırım suçu işleyebileceğine dair endişesini dile getiren Albanaese, uluslararası toplumun saldırılar karşısındaki tutumunu eleştirdi.

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 40’ıncı gününe girerken bölgeden yeni açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. İsrail’in uluslararası hukuka göre savaş suçu işlediğini söyleyen Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, saldırılar karşısında uluslararası toplumun sessize gömülmesini eleştirdi.

The Australian gazetesinin haberine göre, Albanese, Avustralya Ulusal Basın Kulübü'nde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Albanese, uluslararası hukuka göre, İsrail'in "hesabı verilmesi gereken savaş suçları" işlediğini vurguladı.

Filistinlilerin en önemli "varoluşsal tehdit" ile karşı karşıya bulunduğunu belirten Albanese, "İsrail, işgal ettiği bir bölgeden kaynaklanan bir tehdide karşı meşru müdafaa hakkının olduğunu iddia edemez." dedi.

“BM’NİN KURULUŞUNDAN BU YANA EN BÜYÜK BAŞARISIZLIĞI”

İsrail'in Gazze'ye yönelik "amansız" bombardımanında orantılılığı göz ardı ettiğini dile getiren Albanese, uluslararası toplumu, bu kriz karşısında neredeyse "tamamen felç" olmakla eleştirdi.

İsrail'in "Filistin halkına karşı soykırım suçu işleyebileceğine" ilişkin oldukça gerçek bir endişenin olduğuna dikkati çeken Albanese, "BM'nin, kuruluşundan bu yana en büyük siyasi ve insani başarısızlığını yaşadığını" kaydetti.

Filistin halkının uzun süredir "topraklarına el koyma ve zorla yerinden etme gibi şiddet içeren bir yapıya" maruz kaldığını belirten Albanese, "7 Ekim'den önce de savaş suçları işleniyordu. Yaygın ve sistematik olduğunda bu sadece bir savaş suçu değil, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur." diye konuştu.

Albanese, "1967'den bu yana İsrail, işgal altındaki Filistin topraklarında başlı başına bir savaş suçu olan 300 koloni inşa etti." ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...