BM: Kahovka Barajı'nın yıkılmasından 16 bin kişi etkilendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
BM: Kahovka Barajı'nın yıkılmasından 16 bin kişi etkilendi

DÜNYA Haberleri

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'da Kahovka Barajı'nın yıkılmasının ardından 16 bin kişinin etkilendiğini bildirdi. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin kişinin bölgeden tahliye edildiği belirtildi. Karaya yerleştirilen mayınların selle birlikte yüzmeye başladığı aktarıldı.

Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinde Rusların kontrol ettiği Kahovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) top atışlarıyla vuruldu. Ardından civardaki evler su altında kaldı. Bölge sakinler ise güvenlik güçleri tarafından tahliye edildi.  Ukrayna ve Rusya, barajın vurulması konusunda birbirlerini suçlayan açıklamalar yaptı.

BM: Kahovka Barajı'nın yıkılmasından 16 bin kişi etkilendi

"İÇME SUYU BULAMIYORLAR"

Konuyla ilgili BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo da değerlendirmelerde bulundu. Barajın yıkılmasıyla bölgedeki yerleşim yerlerinin sular altında kalmasının dehşet verici olduğunu kaydeden Mantoo "Ukrayna hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerde yaklaşık 16 bin kişinin selden etkilendi. 1.995 kişi bölgeden tahliye edildiği veya terk etti. Yüzbinlerce kişinin güvenli içme suyuna erişimi yok" dedi.

BM: Kahovka Barajı'nın yıkılmasından 16 bin kişi etkilendi

"YARDIM ULAŞTIRILAMIYOR"

Shabia Mantoo, Rusya'nın geçici askeri kontrolü altındaki bölgelerde bulunan ve insani yardım kuruluşlarının erişimi olmayan binlerce kişinin daha bu olaydan etkilendiğini kaydetti.

BM: Kahovka Barajı'nın yıkılmasından 16 bin kişi etkilendi

"MAYINLAR SEL SULARIYLA YÜZÜYOR"

BMMYK'nın, hükümet, yerel makamlar ve BM İnsani Yardım Koordinatörlüğünün liderliğinde bölgede yürütülen çalışmalara katkıda bulunduğunu söyleyen Mantoo "BMMYK ve ortak kuruluşları şu anda selin etkisinin boyutunu anlamak için bir hasar değerlendirmesi yapıyor. Ancak etkilenen bölgelerdeki yoğun sel ve yüzen kara mayını riski sebebiyle bölgeye erişim son derece zorlu olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...