Belçika'nın demokrasi ayıbına tepkiler büyüyor

Belçika'nın demokrasi ayıbına tepkiler büyüyor

DÜNYA Haberleri

Avrupa'nın birçok ülkesinde, Türk kökenli siyasiler, Mahinur Özdemir gibi Ermeni tezini kabul etmedikleri için partilerinden ihraç edilmiş.

Belçika'nın ilk başörtülü milletvekili Mahinur Özdemir'in Ermeni iddialarını tanımadığı için partisinden ihraç edilmesi Avrupa'da düşünce özgürlüğü kavramını bir kez daha gündeme getirdi. Avrupa'nın farklı ülkelerinde geçmişte yaşanan benzer örnekler, demokratik hakların yaşlı kıtada sadece belli kesimler için geçerli olduğunu gözler önüne seriyor. Bunlardan biri nbsp;2006 yılında Hollanda'da da yaşanmıştı. Ülkenin köklü partilerinden sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) Erdinç Saçan'ı ve Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) Ayhan Tonca ve Osman Elmacı'yı seçimlere kısa bir süre kala, seçilebilecek sırasındayken Ermeni tezini kabul etmedikleri için ihraç etti. Kasım ayında yine Hollanda da PvdA milletvekillerinden Selçuk Öztürk ve Tunahan Kuzu, entegrasyon ve Müslümanlara yönelik farklı görüşlerinden dolayı partilerinden ihraç edildi.
FRANSA'NIN SİCİLİ BOZUK
Fransa'nın da fikir hürriyeti konusundaki sicili pek parlak görünmüyor. Lyon-Villeurbane şehrinde yaşayan 2008 yılında Yeşiller Partisi'nden yerel seçimlerde aday olan Prof. Dr. Baskın Oran'ın kızı Sırma Oran Martz başını sözde soykırımla derde girdi. Seçim sonrası Yeşiller, Sosyalist Parti nbsp;ile ittifak yapınca PS'li Belediye Başkanı Jean Paul Bret, Sırma Oran Martz'ı kendi listesine almak için 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımasını şart koşmuştu. Oran, böyle bir şartı kabul etmeyerek adaylıktan çekilmişti. Yaşadığı haksızlıkla ilgili Sırma Oran'ın sürdürdüğü hukuk mücadelesi AHİM'de sürüyor.
Öte yandan, Özdemir'i ihraç kararının geri alınması için sosyal medyada imza kampanyası başlatıldı. ABDli Prof. Dr. Justin McCarthy, Mahinur Özdemir'in partisinden ihraç edilmesini "Çok yanlış bir şey. Bu demokrasiye aykırıdır" şeklinde değerlendirdi. McCarthy, ifade özgürlüğünün temel bir özgürlük olduğunu ve kimsenin "bir şeyi söylemeye veya söylememeye zorlanamayacağını" vurguladı. Prof. Dr. Norman Stone ise Özdemir'in ihracının "demokrasiyle bağdaşmayan bir karar" olarak nitelendirdi. Belçikalı siyasilerden de Özdemir'in ihraç kararına tepkiler geldi. nbsp;


ÖZDEMİR: Parti başkanı başörtümden de rahatsızdı
Ermeni iftiralarına karşı dik durduğu için nbsp;partisinden ihraç edilen milletvekili Mahinur Özdemir, haksızlıklara karşı mücadelesinin süreceğini söyledi. CHD Genel Başkan Benoit Lutgen'nin tutumunu eleştiren Mahinur Özdemir, "Başörtümden dolayı rahatsızlık duyduğunu da biliyordum. Aldıkları karar beni bir şekilde ihraç etmek istediklerinin ve bunda başörtümün de bir etkisi olduğunun bir göstergesi" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...